НОВИНИ

Манастирът „Св. Пантелеймон" край Велики Преслав се нуждае от спешен ремонт

Манастирът „Св. Пантелеймон" край Велики Преслав спешно се нуждае от ремонт на покрива. Обновяване е необходимо и на помещенията в комплекса, които са в лошо състояние, казва игуменът, който е единствен обитател там. Той иска да вдъхне нов живот на мястото и да развива поклоннически туризъм, тъй като в близост има манастир от 9-ти век. В него са живели двама от учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
12:45, 22.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Строежът на манастирския комплекс започва в средата на миналия век. Мястото не е избрано случайно. В близост се намира една от най-старите християнски светини - манастирът "Свети Пантелеймон", строен през 9 век. Години наред едноименният манастирски комплекс е бил почивна база. През 2011-та е върнат на Варнеската и Великопреславска митрополия. Тогава за игумен е назначен йеромонах Константин от Атон. С помощта на дарители той успява да възстанови част от помещенията в манастирския комплекс и да изгради храм.

йеромонах Константин: И се надяваме така да възстановим старата слава на манастира като духовно - културно и просветен център. В момента имаме неделно училище, имаме и курс по пеене, който има желание. И двата курса са безплатни.

За цялостен ремонт на сградата са необходими много средства, но за да се спре рушенето й, на първо време трябва да се стегне покривът.

йеромонах Константин: Идва фирма, гледа, преценя, смята, може би около 30 хиляди лева и тя като даде голяма част от себе си, ще може да се направи един така стабилен ремонт или частичен, който да гарантира поне едно 10-тина години, докато се направи нещо по-солидно за целия манастир.

Йеромонах Константин се надява един ден манастирът "Свети Пантелеймон" да стане истински духовно-просветен център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Океански резерват в Исландия приютява два бели делфина
Океански резерват в Исландия приютява два бели делфина
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюдже​т за 2019
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюдже​т за 2019