НОВИНИ

"Зелена светлина": Мандала - изкуството, което лекува

Когато изкуството лекува. Неслучайно е на мода - рисуването на мандала. Древен начин за самоусъвършенстване и постигане на щастие.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:51, 26.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Дали не е прекалено "дзен"? Или твърде превзето за суровото, забързано и изпълнено със задачи ежедневие? Е, не е нужно никой да признава публично и на глас, че изпитва вътрешна нужда да подреди разпилените си мисли и действия. Е, за това не винаги е нужна специална таблица или мобилна апликация.

Салва Абделхалек, съосновател на движението "Мандала Йо": Мандала е древно санскритско изкуство, което е отражение на Вселената. Във всяка част на мандала има кръг, който пресъздава Вселената, това трябва да е центърът на нещо, добавят се различни форми. Да, мандала е изкуство, което лекува. За терапията са много важни и цветовете.

Перфектен начин ежедневието да стане по-пъстро. Поне така се е получило в Аман, йорданската столица, където все повече хора започват да преоткриват древното изкуство.

Рауан Мохамед, съосновател на движението "Мандала Йо: Изкуството има терапевтична сила, която може да промени хората и дори цели общества. Когато човек се занимава с мандала, неговата психика се променя и ефектът е заразителен за хората около него. Ако човек е щастлив, той ще направи хората около себе си щастливи. Същото е и с красотата. Ето, когато виждаме че Аман се разкрасява, тогава и неговите жители стават по-щастливи.

Ползите от мандала не само естетически. Красивите кръгове, които се получават върху листа хартия, определено помагат срещу ежедневния стрес.

Мохамед Азам, участник в занятие по мандала: Работата ми е свързана с дълги часове на бюро и много концентрация. Много е стресираща. Преди време осъзнах, че когато рисувам мандала се отпускам, но в същото време ми помага за концентрацията. А това е много полезно за работата ми.

Изкуство, което постепенно завладява и модата. С преобразяване на тениски, стари дънки и суитшърти, с помощта на красивите изображения на мандала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният представителен гвардейски духов оркестър с концерт за 3 март
Националният представителен гвардейски духов оркестър с концерт за 3 март
Опозиция и управляващи в спор за промените след ветото на президента Румен Радев
Опозиция и управляващи в спор за промените след ветото на президента Румен Радев