НОВИНИ

Мандатът на Плевнелиев - оценката на политолозите

Оценка за своя мандат Росен Плевнелиев получи и от политолози в извънредното студио на "По света и у нас", посветено на края на мандата на държавния глава. Анализаторите коментираха още, че Плевнелиев е имал ниска обществена подкрепа, заради крайните си и ясни позиции, особено във външната политика. По думите на експертите държавният глава е съумял да съхрани стабилността в държавата на фона на кризите през двата му мандата - политически, финансови и геополитически.

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 18.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Успешен мандат за президента Росен Плевнелиев - около тази оценка се обединиха политолози в студиото на БНТ.

Стойчо Стойчев - политолог: "Той беше единственият президент, който не отстъпи от ясно заявените си позиции".
Димитър Ганев - политолог: "Тази последователност и тази неотстъпчивост в определени позиции му донесоха критики, свързани с разделение в обществото и че не спазва своята роля на обединител на нацията".

По думите на анализаторите Плевнелиев е понесъл негативи заради крайната си антируска позиция.

Стойчо Стойчев - политолог: "Българското общество има много силен проруски сантимент. Единствено ясната и категоричната позиция срещу Русия му донесе тези главоболия, може да се каже дори, че във външно-политически план той измести Полша като яростен критик на руската политика в Източна Европа".
Димитър Ганев - политолог: "Това затопляне на отношенията между САЩ и Русия ще благоприятства на Радев, ще му е по-лесно да има нюанси в отношенията с Москва, ще му бъде по-лесно за диалог с Путин".
;

Според политолозите Росен Плевнелиев никога не е бил пряко зависим от партията, издигнала го за президент.

Димитър Ганев - политолог: "Затова способстваха и ГЕРБ, те не бяха партия. която изискваха от Плевнелиев да следва тяхната линия".

Що се отнася до отказа на Плевнелиев да назначи служебен кабинет до стъпването в длъжност на Румен Радев, експертите го определиха като единствения разумен ход.

Стойчо Стойчев - политолог: "Още повече, че вратата беше отворена, Плевнелиев каза, че ще назначи какъвто и да е кабинет, предложен от Радев, когато той реши, така че тезата, че Плевнелиев е оставил Борисов за да замита или прикрива нещо или да прави далавери е абсолютно несъстоятелна".

По думите на експертите най-важното е, че държавата не беше оставена без правителство и е стабилна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 90 процента измръзвания при черешовите насаждения в Кюстендилска област
До 90 процента измръзвания при черешовите насаждения в Кюстендилска област
Ученик откри стрелба в мексиканско училище
Ученик откри стрелба в мексиканско училище