НОВИНИ

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за ключовите постове в евроинституциите

След тридневни преговори, лидерите от ЕС постигнаха съгласие за поста председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов. Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители се договориха и за разпределението на постовете председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, ръководител на Европейската централна банка и върховен представител по външната политика и сигурността.Срещата следи кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 02.07.2019
Чете се за: 02:00 мин.
По света

За председател на Европейската комисия ще бъде предложен германският военен министър Урсула фон дер Лайен, която е представител на ЕНП.

За председател на Европейския парламент ще бъде предложен българският представител Сергей Станишев от ПЕС за 2,5 години и Манфред Вебер от ЕНП за следващите 2,5 години.

За председател на Европейския съвет ще бъде предложен белгийският премиер Шарл Мишел от европейските либерали.

Жозеп Борел като върховен представител за външната политика.

За председател на Централната банка ще бъде предложена Кристин Лагард.

Веднага след постигнатото съгласие, Бойко Борисов коментира пред журналисти предложенията. Относно предложението Сергей Станишев да поеме поста председател на Европарламента, премиерът заяви, че такава висока позиция е само чест и гордост за българите.

Бойко Борисов, премиер на България: Не мога да ви кажа кой го предложи, няма да е честно при толкова много срещи Категорично, ние държахме поста на Европейската комисия да бъде за ЕНП. Аз съм доволен, Шарл Мишел е изключително умен и подготвен човек - премиер на Белгия и той беше избран.

Междувременно днес стана ясна и още една новина - че представителят на ЕНП Манфред Вебер е върнал мандата си като водещ кандидат за поста председател на ЕК. Очакват се подробности какви са мотивите за решението му.

;

Началото на срещата днес беше отлагано неколкократно. Междувременно европейските лидери заседаваха в различни формати - Вишеградска четворка, лидери от ЕНП, лидери от ПЕС. А Доналд Туск поддържаше връзка с лидерите на групите в Европарламента, които вече са в Страсбург.

Българският премиер Бойко Борисов също се включи в предложенията като посочи името на хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на Еврокомисията.

Според Борисов кандидатурата на Кристалина Георгиева също е сериозна, но някои от колегите му имали резерви към нея, защото преди три години напуска зам.-председателеския пост в Европейската комисия.

Бойко Борисов - министър-председател: Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта яколко от колегите изразиха обратното мнение.
;

В Страсбург днес беше открита първата сесия на новоизбрания Европейски парламент. Говорител на Европарламента обяви, че при всички случаи утре ще бъде избран нов председател на законодателния орган. На официалната церемония, по време на химна на Европа, евроскептични депутати демонстративно се обърнаха с гръб към залата.

Новоизбраният Европарламент откри работата си днес. Заседанието се ръководеше от предишния председател Антонио Таяни. В началото той помоли евродепутатите да станат прави за химна на Европейския съюз. Всички се изправиха и когато Одата на радостта зазвуча, 29 евродепутати от британската партия "Брекзит" се обърнаха с гръб към залата.

От пленарна зала липсваше Франс Тимерманс - кандидатът на Партията на европейските социалисти за наследник на Юнкер, за когото не е ясно дали ще стане евродепутат или ще остане в Европейската комисия.

Празни останаха и трите места на каталунските сепаратистки политици, сред които е и Карлес Пучдемон. Те не могат да станат евродепутати, защото испанската власт отказва да ги признае като такива. Около 4000 души протестираха с каталунския флаг на площада пред Европарламента.

Най-младият евродепутат е 21-годишна датчанка, а най-възрастният - Силвио Берлускони, който е на 82 години. Новият парламент е съставен от седем политически групи.

Утре институцията трябва да избере председателя си. Заради проточилите се преговори между евролидерите в Брюксел парламентът отложи с няколко часа крайният срок за подаване на кандидатури днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Би било чест българин да оглави най-авторитетната евроинституция
Илияна Йотова: Би било чест българин да оглави най-авторитетната евроинституция
14 моряци са загинали при пожар на руска подводница
14 моряци са загинали при пожар на руска подводница