НОВИНИ

Манолова: Изсушаването на наводнените къщи в Бургаско ще се поеме от „ЕВН“

В студиото на „Още от деня“ обмудсманът на Република България Мая Манолова заяви, че след преговори е успяла да договори електродружеството, което обслужва пострадалите от наводнението села в Бургаско, да поеме сметката за изсушаването на къщите. Тя сподели, че е видяла как скъпата техника за изсушаване, предоставена от БЧК, е била неизползвана, защото хората са сметнали, че сметките за ток, които изсушаването ще направи, са непосилни за тях.Тя допълни, че ще предприеме законови мерки да се ограничат правомощията на банките, когато разследват свои длъжници.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 09.11.2017
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Мая Манолова заяви, че по дарителските сметки на БЧК за пострадалите от наводнението в Бургаско са постъпили около 300 000 лв., които ще бъдат разпределени с превес на най-пострадалата и по-бедна община Камено.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Общественият съвет реши да подкрепи ремонтирането на поне две помещения във всяка една от пострадалите къщи. Сметката ще бъде до 5 хиляди на пострадал дом и това се случва в бързи темпове, така че да се изпреварят домовете. Става дума за 36 тежко пострадали къщи. Сега е по-важно да се изсушат къщите на хората.

Тя сподели, че е останала изненадана от първоначалното нежелание на енергоразпределителното дружество да поеме сметките за ток на пострадалите от наводнението хора, при положение че те са редовни платци. Мая Манолова свидетелства, че жителите на пострадалите села не са използвали предоставената им от БЧК техника за изсушаване на домовете им, защото това ще се отрази зле на сметките им за ток, които по груби изчисления щели да набъбнат до 200 лв. Електродружеството е изпратило в районите техника и персонал да раздели редовните сметки на жителите от тези, генерирани от изсушаването. Според обмудсмана това ще струва повече на дружеството от малките сметки, които няколкото десетки домакинства ще генерират.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Дружеството изпрати хора и техника да раздели сметките, което ще им струва повече, отколкото да отпусне цялото енергопотребление на хората. Важно е да си даваме сметка какви правомощия се дава на монополистите.

Манолова заяви, че непотърсените великденски ваучери за пенсионерите ще се пренасочат към ремонта на тежкопострадала детска градина в с. Черни връх.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: И тази година има непотърсени великденски ваучери и решихме да ги предоставим на пострадалата община - до 30 000 лв. ще бъдат насочени за ремонт на детската градина в с. Черни връх, където ходят 30 деца. Тя е тежко пострадала и ще бъде ремонтирана с тези пари. Подкрепям политиката на правителството децата да ходят на детски градини и това е добър повод да покажем, че инвестираме в децата.
;

Омбудсманът Мая Манолова сподели, че срещу законовите предложения да се ограничат правомощията на банките при преследване на длъжници има сериозен отпор, защото има финансови интереси.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Сега банките имат привилегията по извлечения от сметки, без да доказват нищо, да осъждат длъжниците си, като се разчита, че те няма да злоупотребят с това. Необходима е процедура на предварителна проверка дали сметката, която банката предявява, е коректна, дали не си е прибавила нещо, дали не е увеличила лихвите и дали е отчела всички вноски. Трябва да се включи служебно задължение на съда дали в договора с клиента няма неравноправни клаузи. Според европейското законодателство съдилищата са длъжни да следят договорите между потребители и доставчици на услуги, включително и на банките.
;

Тя добави, че се изследват най-добрите европейски практики за т.нар. „вечен длъжник“ - гражданин, който е изпаднал в гражданска несъстоятелност. Тя добави, че е направила първата крачка със закона длъжникът да има право да оспори цената, на която се оценява жилището му при продажба от частен съдебен изпълнител.

Мая Манолова, омбудсман на Р България: Всички държави имат процедури, не само защото е неморално да изстискваш докрай фалирал човек, но това не носи и плюсове за икономиката. Започнах процедура за сравнително европейско изследване как привилегиите на банките са уредени в останалите европейски държави, а най-добрите практики да се приложат и тук.

Тя напомни, че в рамките на Европредседателството ще организира среща за двойния стандарт на храните, защото това е въпрос, който не засяга просто вкуса на българите и източноевропейците, а е въпрос за бъдещето на Европа и достойнството на гражданите ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-метрова елха ще украси центъра на Манхатън
23-метрова елха ще украси центъра на Манхатън
Кампанията на БНТ 2 Купувам българско награди дългогодишните си участници
Кампанията на БНТ 2 "Купувам българско" награди дългогодишните си участници