НОВИНИ

Маргарита Бакрачева: Имаме малко по-изкривена представа за действителността

След нападението над жена на спирка в Бургас, се появиха много въпроси относно поведението на хората в ситуации като тази. Освен необяснимото агресивно поведение на нападателят, остава въпроса и за пасивността на останалите хора на спирката. Според психолога доц.Маргарита Бакрачева, това до голяма степен се дължи на страхът да не пострадаме.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 18.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Доц. Маргарита Бахрачева: "Бих отбелязала, че когато има много хора е много малка степента на вероятност някой да се намеси. Не става въпрос само за България. Хубавия момент е, че първият, който се намеси, повлича след себе си другите. Анонимността на тълпата е една чисто човешка характеристика, в която няма нищо лошо, но понякога импулсът, който има човек, може да бъде спрян поради личния страх да не пострада самият той. Първата реакция на възмущение е напълно емоционално обоснована."

Според нея, нагласите на хората са се променили и това е довело до тази пасивност.

Доц. Маргарита Бахрачева: "Пасивност. Всеки очаква някой друг да се включи и може би е най-важната тема. Ако желаем да се променят нещата към по-добра светлина е да се променят нагласите на хората. Нагласите и поведението до голяма степен се определят от нормата, която имаме. Ние функционираме спрямо това, кое приемаме за нормално и в кои случаи сме готови да се намесим и да окажем съдействие. Колкото повече се акцентира върху личната ни отговорност и промяната на тази рамка, в която сме приели, че функционираме. Ние сме приели малко по-изкривена действителност, че всички са груби и всичко трябва да го правим сами и да не се намесваме."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Йорданова: Обсъждаме законодателни промени срещу некоректните работодатели
Диана Йорданова: Обсъждаме законодателни промени срещу некоректните работодатели
Говорителят на Топлофикация: Почти е възстановено топлоподаването в цяла София
Говорителят на "Топлофикация": Почти е възстановено топлоподаването в цяла София