НОВИНИ

Марин Льо Пен стартира кампанията си за евроизборите през май

Френската крайнодясна партия Национален сбор на Марин Льо Пен постави днес началото на кампанията си за изборите за Европейски парламент.

bnt avatar logo
от БТА
17:46, 13.01.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света
марин льо пен стартира кампанията евроизборите

Льо Пен заяви, че нейната партия е единствената сила, която може да победи Еманюел Макрон. Тя обвини Макрон, че не се държи като държавник, ако ръководител на някой клан и допълни, че той е неспособен да върне реда в страната. Льо Пен заяви, че след 18 месеца Макрон преживява нещо като край на царуването си.

Лидерката на Национален сбор похвали бунта на жълтите жилетки и заяви, че правителството обижда протестното движение, с което би трябвало да разговаря. Според нея властите са избрали пътя на конфронтацията, на полицейския отговор, на опасната ескалация.

Според Льо Пен, която се класира на втория тур на президентските избори през 2017 г. срещу Макрон, решението на кризата минава пред разпускането на френския парламент.

;

Марин Льо Пен представи и част от листата на Национален сбор за европейските избори. Начело е 23-годишният Жордан Бардела. Той от дълго време е активист на партията и привърженик на нейната лидерка.

С Бардела начело на листата Национален сбор се представя като защитник на идеята за "Европа на народа", каза Марин Льо Пен, която определи партийната листа като "голям съюз на френските патриоти", противопоставящи се на глобалистите.

Допитванията до общественото мнение показват, че Национален сбор има подкрепата на 24% от французите, пред движението на Макрон.

;

Самият Бардела смята, че европейските избори трябва да се превърнат в референдум за политиката на Макрон. "Европейските предизвикателства ще присъстват силно в този вот, но националният контекст ще предопредели избора", твърди Бардела.

В ЕП сега Национален сбор има само 15 депутати. На изборите през 2014 г. бяха избрани 24 души, но след провала на партията на президентските избори през 2017 г., редица избраници се оттеглиха.

Същевременно днес допитване на института ИФОП за вестник "Журнал дю Диманш" показва, че голямо мнозинство от французите не искат появата на съюз между Национален сбор, крайнолявата партия Непокорна Франция и движението на "жълтите жилетки". Едва 20% от французите смятат, че е вероятно трите движения да се обединят, а 43% смятат, че това изобщо не е възможно. На въпрос "Искате ли подобен съюз да има?", 82% от анкетираните отговарят негативно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ
Китай ще работи за изглаждане на търговските си отношения със САЩ
Пламен Марков: Търсим заместник на Десподов, добре е че Кирил има амбиции за чужбина
Пламен Марков: Търсим заместник на Десподов, добре е че Кирил има амбиции за чужбина