НОВИНИ

Мария Габриел откри Ден на цифровите технологии в Брюксел

Новите технологии да могат да предвиждат природни катаклизми и да оптимизират употребата на пестициди в земеделието. Това са част от целите, залегнали в стратегията на Европейската комисия за цифровизация на земеделието. Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел третото издание на Деня на цифровите технологии. Акценти в него бяха въздействието на цифровизацията върху земеделието и културното наследство. Още от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:02, 09.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Отпадането на роуминга, премахването на географското блокиране и защитата на личните данни са само част от достиженията на цифровизацията. Комисарите Мария Габриел и Фил Хоугън представиха и новите цели на Еврокомисията, свързани с цифровизиране на земеделието.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Най-напред мислим за селските райони. Те представляват над 80% от територията на ЕС. Искаме цифровизацията да помогне на нашите млади фермери да боравят с данни, чрез изкуствения интелект да помогне да бъдат употребявани рационално пестиците, да има ефективно използване на водния ресурс.
Фил Хоугън - еврокомисар по земеделието: Европейският съюз е сред водещите производители на храни в света. Затова той трябва да бъде водещ и по отношение на цифровизиране на земеделието. Обществата ни очакват това от нас и ни подкрепят.

Друга цел на Еврокомисията е цифровизацията на културното наследство. В момента само 10% от него в цяла Европа е дигитализирано.

Брюксел призовава държавите-членки да представят и стратегии да повече жени в цифровите технологии. Според Габриел това може да стане чрез стимулиране на момичетата да учат математика и инженерни науки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Иран с взаимни обвинения в тероризъм
САЩ и Иран с взаимни обвинения в тероризъм
Даниела Дариткова: Ние показваме модел на поведение, което е морално
Даниела Дариткова: Ние показваме модел на поведение, което е морално