COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мария Габриел участва в дискусия за цифровите технологии в Русе

Защитата на личните данни и борбата с фалшивите новини са сред основните предизвикателства пред развитието на цифровите технологии днес. Темата беше във фокуса на граждански диалог в Русе, в който участва еврокомисарят Мария Габриел.

от Андрей Кючуков
19:34, 22.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Над 9 млрд. евро ще инвестира Европейския съюз в киберсигурност, развитие на суперкомпютрите и изкуствения интелект. Средствата ще гарантират, че цифровите технологии ще достигнат до повече хора.

Програмата е разработена по идея на еврокомисар Мария Габриел, която коментира пред русенци предизвикателствата, пред които сме изправени с развитието на средствата за комуникации.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Искаме да има свобода на изразяване, но искаме и да има борба с дезинформацията онлайн. Искаме да носят платформите и социалните медии отговорност. Европа освен това изпраща много силно послание за сигурност. Киберсигурността ще продължава да бъде една от водещите теми по отношение на личните ни данни.

Мария Габриел припомни, че днес в Европа само 44% от европейците имат основни цифрови умения, а след 2020 г. 90 на сто от работните места ще изискват такива знания.

Айри Мемишев, представител на Русенска търговско-индустриална камара: Подпомагаме предприемачите, които искат да дигитализират своя бизнес. Някои от трудностите, които те изпитват са свързани с преквалификацията на техните служители.

Мария Габриел не пропусна да отличи работата на Русенския университет в областта на дигитализацията и цифровата трансформация.

;

БНТ изпълнява проект"Европа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ожесточават се сблъсъците в Минеаполис заради смъртта на чернокож
Ожесточават се сблъсъците в Минеаполис заради смъртта на чернокож
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска