НОВИНИ

Марк Зукърбърг подкрепи Епъл в спора с ФБР

Основателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг лично подкрепи компанията Епъл в спора с ФБР по разкодирането на смартфона, принадлежал на един от терористите от Сан Бернардино. Повод за спора е желанието на разследващите да хакнат телефона на един от терористите в Сан Бернардино.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:26, 23.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
марк зукърбърг подкрепи епъл спора фбр

"Не мисля, че е правилно да се изключва (кодирането) на водещи продукти, които хората ползват. Не мисля също, че да се отвори достъпът или да се забрани кодирането са ефективни начини да се повиши сигурността", казва Зукърбърг.

Основателят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс пък заяви, че на американското правителство трябва да му бъде разрешено да разкодира айФона на стрелеца от Калифорния. В интервю за "Файненшъл таймс", публикувано днес, Гейтс отхвърля твърденията, че подобно искане ще създаде прецедент.

На 16 февруари съдът в Калифорния поиска от Епъл да предостави на ФБР специална програма, която ще му позволи да получи достъп до информацията, съхранявана на айФон, принадлежащ на терориста Саид Фарук, който на 2 декември миналата година участва в нападението срещу център за подпомагане на инвалиди в Сан Бернардино и бе ликвидиран. При терористичното нападение загинаха 14 души, а 21 бяха ранени.

Досега властите безуспешно се опитват да свалят информацията от смартфона. За Епъл кодирането на данни на нейните устройства е стандартна практика и много от тях са защитени с парола. Ако тя се набере много пъти погрешно, цялата информация се унищожава.

Правосъдното министерство на САЩ поясни, че програмата, от която се нуждае, е само за конкретния смартфон, а не за всички устройства на Епъл , но Епъл обяви, че ще оспорва искането на ФБР.

Според експерти в сферата на сигурността, цитирани от Блумбърг бизнес, това съдебно дело заплашва да има колосални последици и за защитата на личната информация, и за конкурентоспособността на американските компании.

КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ БИТКАТА МЕЖДУ ФБР И "ЕПЪЛ" ГЛЕДАЙТЕ В СРЯДА СУТРИН В "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се стигна до концесията за Силистар
Как се стигна до концесията за "Силистар"
До 7 март ще се обсъждат новите учебни планове по български език и история
До 7 март ще се обсъждат новите учебни планове по български език и история