НОВИНИ

Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на САЩ

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената на Съединените щати - във връзка със злоупотребата с личните данни на потребителите на мрежата. Междувременно скандалът се разраства.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 05.04.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Личните данни на 87 милиона потребители на Фейсбук са неправомерно използвани от компанията за политически консултации "Кеймбридж Аналитика". През 2014 г. тя е пуснала психологическа анкета във Фейсбук, на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели, преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.

Това признание направи в блога си техническият директор на социалната мрежа Майк Шрьопфер. Цифрата е чувствително по-голяма от цитираната досега - първоначално се смяташе, че без тяхно разрешение са използвани данните на 50 милиона души. Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ. Според информация на BBC около 1 милион и сто хиляди души са от Великобритания.

Разрастващият се скандал принуди американските конгресмени да поискат личен разговор с изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Зукърбърг ще се яви на съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април. На следващия ден той ще отговаря и пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп засили охраната на границата с Мексико
Тръмп засили охраната на границата с Мексико
Продължава издирването на избягалите затворници
Продължава издирването на избягалите затворници