НОВИНИ

Марково - първото "IT" село в България

Пловдивското село Марково има реални шансове да се превърне в първото IT село в страната, което предлага изнесено работно място за компютърни специалисти. Това ще стане възможно след реализацията на проект, по който работят местни специалисти.

bnt avatar logo
от Таня Матева
18:42, 01.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Село Марково се намира едва на 3 километра от Пловдив. Близостта до града и това, че е в подножието на Родопите, накара много пловдивчани да се преселят тук през годините. Такъв е изборът и на компютърния специалист Даниел Христов. Той е и един от авторите на проекта.

Даниел Христов, компютърен специалист: "Работата в IT сектора предразполага към уседнал начин на живот и в същото време дава всички други възможности да се прави обратното ,така че това породи идеята за създаване на този зелен офис."

Зелените офиси ще бъдат разположени в парка на селото.

Пламен Кабаков, кмет на Марково: "Искаме да направим на това място платформа,която може да се използва като изнесено работно място и в същото време да се използва за всякакви други културни, фолклорни и всякакви други мероприятия, организирани в селото. Искаме да направим нещо, което е в чисто битов български стил и дадена фирма може да дойде и да работи и да се чувства на свобода, а не затворена в офиса."

Изнесените офиси не са новост по света. На запад все повече компании инвестират в създаването им, за да осигурят по-добра работна среда за служителите си. Доказано е, че тогава те са и по-продуктивни.

Пламен Кабаков, кмет на Марково: "Идеята да се направи подобно нещо е породено от добрите практики,които са навън и тенденциите Пловдив да се развие като технологичен град."

Хората от селото одобряват идеята.

Станислава Шикова: "Мисля,че по този начин ще се разрасне самото село,ще се облагороди."

За да се реализира проектът, ще са необходими около 50 хиляди лева, които ще се търсят от фирми в бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите програми за 3-и, 7-и и 9-и клас
Новите програми за 3-и, 7-и и 9-и клас
Годишното послание на руския президент Владимир Путин
Годишното послание на руския президент Владимир Путин