НОВИНИ

"Мартенски музикални дни" започват за 59-и път в Русе

Мартенските музикални дни за 59-и път превръщат Русе в музикална столица на България. Международният фестивал беше открит тази вечер, като до края на този месец ще събере над 650 световноизвестни български и чуждестранни музиканти.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
22:34, 15.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още

За първи път от десетилетие фестивалът беше открит от оркестъра домакин. Русенската филхармония изпълни Петата симфония на Густаф Малер под диригентството на Йордан Камджалов.

Йордан Камджалов, диригент: Едно много силно, запомнящо се събитие, безкомпромисно. Много се радвам, че след това то ще бъде споделено с варненската и със софийската публика.

Фестивалните концерти в Русе до края на март ще преминат през различни периоди - от епохата на Ренесанса и Барока, през Романтизма на 18-и и 19-и век, до най-новите музикални явления на съвременния 21-и век. Над 15 са световните и български премиери по време на Мартенските музикални дни, като акцент са българските автори.

Ива Чавдарова, селекционер на „Мартенски музикални дни": Божидар Спасов е едното име, две световни премиери ни очакват с неговото присъствие в концерта на квартет „Фрош" и на немския ансамбъл „Краш". Васил Казанджиев също ще има своята поредна премиера в рамките на нашия фестивал. Драгомир Йосифов, Петър Керкелов ...техните премиери тук ще се превърнат в паметни за българската музика, като цяло.

Българската национална телевизия е медиен партньор на фестивала, в който ще участват изпълнители от няколко континента. А за закриването му на 31 март отново ще се събере фестивалният оркестър без аналог, в който участват и популярни възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия продаде 12 летища
Бразилия продаде 12 летища
Сложиха зомби сфетофари в Тел Авив
Сложиха "зомби сфетофари" в Тел Авив