Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ се отказаха от идеята то да не се прилага и за парламентарен вот. Промяната в Изборния кодекс беше приета днес от парламентарната правна комисия и изненада дори партньорите на управляващите от Обединените патриоти. Законът предвижда на следващите избори за депутати, президент и членове на Европарламента в секциите с над 300 избиратели да се гласува само машинно.

Изненадващо, на заседанието на правната комисия ГЕРБ предложиха различен текст за машинния вот, от този, който подкрепяха досега.

Красимир Ципов - ГЕРБ: Машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове Европейски парламент.

Патриотите реагираха, че са били за предишния вариант, в който не се предвиждаше машинно гласуване и на парламентарен вот.

Християн Митев - Обединени патриоти: За мен, честно казано, си е обрат.

Ще се гласува в секции над 300 избиратели само и единствено машинно, за всички видове избори без местните избори. В секциите под 300 човека най-вероятно ще остане такава възможност и за хартиено гласуване

От ДПС подкрепиха идеята на ГЕРБ.

Хамид Хамид - ДПС: Приемам направеното предложение като частична победа на привържениците на машинното гласуване.

От Движението попитаха дали не може машинното гласуване да се изключи само за тези местни избори, а да важи за следващите такива. От редиците на Патриотите пък поставиха хипотетичен въпрос.

Емил Димитров - Обединени патриоти: Теоретично, есента имаме балотаж - Фандъкова, примерно Манолова. Машината показва Иванчева или Мадуро. Ние кого ще назначим за кмет, защото няма бюлетини, няма броене, машината е много честна, това е резултатът.
Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи да не се провежда машинно гласуване при ме...

Професор Михаил Константинов пък изрази съмнение, че всички избиратели биха се справили с машинното гласуване, ако то се въведе изцяло.

Проф. Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване": Значи ние гарантираме, че всеки възрастен човек, баба Гинка от Гинци, 80-90 годишни хора с избирателни права, могат да използват този начин на гласуване. Дай Боже да могат, аз обаче малко се съмнявам.

От ляво продължават да настояват за машинно гласуване и на местния вот. И посочиха, че доскоро образованието е било на много високо ниво.

Филип Попов, БСП: За мен баба Гинка от Острокарци не е по-неграмотна от дядо Йохан от Белгия и мисля, че може да се справи с една машина. Много неща се направиха от управляващите да ги спечелят местните избори от сега служебно.
Десислава Атанасова - ГЕРБ: Не търсете индулгенция за една бъдеща загуба на местни избори или на следващите парламентарни, европейски и президентски такива.

Какъв ще бъде финалният вариант на промените в Изборния кодекс, зависи от окончателното гласуване утре в пленарната зала.

На първо четене: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

На първо четене: Без машинно гласуване на местни и парламентарни избори

Министрите на вътрешните работи и на финансите бяха изслушани в парламента за хакерската атака с данните на НАП. На извънредното заседание депутатите...