COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Машинното гласуване отпада само за местни избори

Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ се отказаха от идеята то да не се прилага и за парламентарен вот. Промяната в Изборния кодекс беше приета днес от парламентарната правна комисия и изненада дори партньорите на управляващите от Обединените патриоти. Законът предвижда на следващите избори за депутати, президент и членове на Европарламента в секциите с над 300 избиратели да се гласува само машинно.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:20, 23.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Изненадващо, на заседанието на правната комисия ГЕРБ предложиха различен текст за машинния вот, от този, който подкрепяха досега.

Красимир Ципов - ГЕРБ: Машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове Европейски парламент.

Патриотите реагираха, че са били за предишния вариант, в който не се предвиждаше машинно гласуване и на парламентарен вот.

Християн Митев - Обединени патриоти: За мен, честно казано, си е обрат.

Ще се гласува в секции над 300 избиратели само и единствено машинно, за всички видове избори без местните избори. В секциите под 300 човека най-вероятно ще остане такава възможност и за хартиено гласуване

От ДПС подкрепиха идеята на ГЕРБ.

Хамид Хамид - ДПС: Приемам направеното предложение като частична победа на привържениците на машинното гласуване.

От Движението попитаха дали не може машинното гласуване да се изключи само за тези местни избори, а да важи за следващите такива. От редиците на Патриотите пък поставиха хипотетичен въпрос.

Емил Димитров - Обединени патриоти: Теоретично, есента имаме балотаж - Фандъкова, примерно Манолова. Машината показва Иванчева или Мадуро. Ние кого ще назначим за кмет, защото няма бюлетини, няма броене, машината е много честна, това е резултатът.
;

Професор Михаил Константинов пък изрази съмнение, че всички избиратели биха се справили с машинното гласуване, ако то се въведе изцяло.

Проф. Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване": Значи ние гарантираме, че всеки възрастен човек, баба Гинка от Гинци, 80-90 годишни хора с избирателни права, могат да използват този начин на гласуване. Дай Боже да могат, аз обаче малко се съмнявам.

От ляво продължават да настояват за машинно гласуване и на местния вот. И посочиха, че доскоро образованието е било на много високо ниво.

Филип Попов, БСП: За мен баба Гинка от Острокарци не е по-неграмотна от дядо Йохан от Белгия и мисля, че може да се справи с една машина. Много неща се направиха от управляващите да ги спечелят местните избори от сега служебно.
Десислава Атанасова - ГЕРБ: Не търсете индулгенция за една бъдеща загуба на местни избори или на следващите парламентарни, европейски и президентски такива.

Какъв ще бъде финалният вариант на промените в Изборния кодекс, зависи от окончателното гласуване утре в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина последният маршал на Съветския съюз Дмитрий Язов
Почина последният маршал на Съветския съюз Дмитрий Язов
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите