НОВИНИ

Машинното гласуване: Скъп експеримент или опорочаване на вота

Миналата седмица от ГЕРБ изненадващо решиха да се откажат от машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Заедно с ОП и ВОЛЯ те побързаха да прокарат промените в изборния кодекс, но в петък Народното събрание не събра кворум, след като БСП и ДПС не се регистрираха. След бойкота на опозицията, утре на извънредно заседание на парламента ще има втори опит за първо четене на ремонта на изборния кодекс, с който машините да бъдат премахнати 3 месеца преди местния вот. Опорочаване на вота или скъпоструващ експеримент са машините – дебатът продължава – вижте в Сутрешния блок на БНТ тезите на управляващи и опозиция – Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и Христо Проданов, заместник-председател на парламентарната група на БСП за България.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 15.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Практиката на евроизборите показва, че има сериозни проблеми, свързани с гласуването с тези машини и по-скоро преброяването и обединяването между резултатите от хартиения вот и машинното гласуване, заяви Александър Ненков

Виждайки на европейските избори какво се случи, ние като управляващи няма как да имаме лукса да поставяме под угроза и съмнение предстоящия местен вот. Прекалено рисково е да си направим този експеримент, допълни още той.

Христо Проданов заяви, че всичките проблеми, които идват в законодателството са от непоследователността на политиката, която води ГЕРБ.

"Днес се приема едно решение, утре се приема коренно различно решение. Досега действащият закон, който приехме само преди 3 месеца - 3 000 машини на евроизборите, 6 000 машини на следващите местни избори и изцяло машинно гласуване на следващите избори, които и да са. Тези хора, които са приели това, сега искат да го отменят", допълни Проданов.

"Голям бич в изборите в България са недействителните бюлетини, които ние сме убедени, че с напълно машинно гласуване можем да се справим с този въпрос, защото с машинно гласуване е невъзможно недействителни бюлетини", каза Проданов.

Управляващите се надяват окончателно да отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори преди лятната ваканция на депутатите и текстът да важи още за вота наесен.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоозащитници протестират срещу тежката участ на магаретата на Санторини
Зоозащитници протестират срещу тежката участ на магаретата на Санторини
Поглед на Изток: Ерата на новия японски император
Поглед на Изток: Ерата на новия японски император