COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Масов протест на опозицията в Москва

Три седмици след местните избори в Русия опозицията организира масов протест в Москва. До сблъсъци и арести не се стигна. Митингът беше разрешен от властите. Основното искане на протестиращите беше освобождаването на задържаните по време на демонстрациите през лятото.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:07, 29.09.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

"Допуснете ги", скандираха през лятото протестиращите срещу отказа на Избирателната комисия да регистрира независими кандидати за местния вот. Днес призивът на демонстрантите беше заменен с "Освободете ги".

Някои от задържаните при демонстрациите през юли и август бяха осъдени на 4 години затвор за участие в безредици, други са разследвани за насилие срещу полицаи.

Присъдите предизвикаха нова вълна от недоволство. В защита на задържаните се обявиха обществени личности, актьори, режисьори, журналисти и депутати от Думата. Последва освобождаването на някои от арестуваните.

Алексей Навални, опозиционен лидер: В Русия политически затворници има от 2003-та година. Но сега сме свидетели на голямо обществено движение. Сигурен съм, че след този протест ще има още освободени.

Според организаторите протестиращите днес са били над 24 хиляди, според полицията – около 20 хиляди. Толкова беше и максималният разрешен брой участници. На местните избори партията на Путин загуби мандати, но успя да запази мнозинството си в парламента на Москва.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от ареста шефа на "ТАД Груп"
Пуснаха от ареста шефа на "ТАД Груп"
Слънчев и топъл есенен ден
Слънчев и топъл есенен ден