НОВИНИ

Масови нарушения при използването на СРС-та

Масови нарушения при използването на Специални разузнавателни средства у нас. Проверка в Софийския градски съд е установила нередности при искането и разрешаване за използване на СРС-та в периода 2015-2016 година. Докладът от проверката е изпратен на главния прокурор.

Явор Симов
от Явор Симов
20:34, 04.04.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проверката е установила над 50 дела само за 2015 г., по които е поискано подслушване или следене на дипломати "в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения. Масова практика е било и да се разрешават СРС-та от некомпетентен за това съд. Например по близо 90 други производства са констатирани заявления, депозирани пред Софийския градски съд, въпреки че според закона той не е бил компетентният съд.

Калоян Топалов - председател на СГС: Наша работа в крайна сметка е наистина да отговорим за работата на този съд и да изнесем данните такива каквито са без да даваме никакви оценки и квалификации. Това е работа на други органи, които сме ги сезирали. Надявам се и те да си свършат работата.

Резултатите от доклада са изпратени и до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и до ръководителя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков.

Калоян Топалов - председател на СГС: Целта е чисто статистически да се покажат слабостите, къде са пропуските, за да могат тези пропуски да бъдат преодолени с бъдещата работа на отдела, респективно на оправомощените съдии.

Установена е и масова практика на службите да депозират в един и същи ден искания за СРС-та по едно и също оперативно дело, спрямо едно и също лице, но посочвайки различни служби. Често срещан случай се оказва и че СГС разрешавал подслушване и следене, без да има описание на фактите и обстоятелствата и конкретен период на разследваната престъпна дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха Ахмед Муса под домашен арест
Пуснаха Ахмед Муса под домашен арест
10 от жертвите на атентата в Санкт Петербург са идентифицирани
10 от жертвите на атентата в Санкт Петербург са идентифицирани