50 служители от Центъра за Спешна медицинска помощ в Русе подадоха предизвестия за напуксане. В центъра работят 150 души. Те не са съгласни с назначаването на новия директор и искат да остане предишният. Настояват още за повишаване на заплатите и за мерки за сигурност по време на работа.

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка дали средствата за заплати в центъра са изразходвани законно.

Русе

До конфликта в Центъра за спешна помощ се стигна в края на февруари, след като д-р Иванка Маринова спечели конкурса за директор. Част от служителите я подкрепят, други не. Предизвестията за напускане, който служителите са подали изтичат на осми април. Казват, че ако това се случи пациентите ще чакат линейките по 2-3 часа.

Мариана Ганчева - фелдшер: Даже 10 човека са достатъчни да не може да се върже графика. От нас зависи здравето на моите родители, на вашите, няма да има екипи, няма да има Спешна помощ. Това е. Застанали сме зад оставките си, като искаме един срок някой да се срещне с нас, да ни разясни в каква посока тръгваме .
Медиците от Спешна помощ - Русе подават оставки

Медиците от Спешна помощ - Русе подават оставки

След конфликта в Центъра за спешна помощ в Русе заради назначаването на нов директор, 50 служители са подали оставките си. Според здравното министерст...

Д-р Иванка Маринова заяви за "По света и у нас", че е готова на диалог с медиците.

д-р Иванка Маринова:: Те са на два лагера. Като започна да работя, мисля, че нещата ще си дойдат на мястото. Най-вероятно тези 50 човека няма да напуснат. Ще бъдат единици. И няколко човека да напуснат с останалите ще работим и ще вършим работа както трябва.

Служителите в Спешна помощ настояват и за по-високи заплати, намаляване на работните часове и по-безопасни условия на труд. От своя страна д-р Маринова се ангажира да осигури 7-часов работен ден, както е в останалите центрове в страната. По думите ѝ възнагражданията, обаче зависят от здравното министерство, тъй като центърът е бюджетно предприятие. Днес здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка на дейността на центъра през последните две години, както и дали законосъобразно са осчетоводявани разходите за заплати.

Здравното министерство проверява спешната помощ в Русе

Здравното министерство проверява спешната помощ в Русе

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди да бъде извършена проверка на дейността на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, след като 50 служител...