Масови проверки по язовирите и реките след промените в Закона за рибарство и аквакултури. Доброволци от различни сдружения на въдичарите ще се включат активно в борбата с бракониерството. С новите текстове незаконния улов на риба вече се разглежда като престъпление и наказанията предвиждат дори лишаване от свобода.

Пловдив

Само за последните четири месеца служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Пловдив са извадили от язовири в Южна България мрежи с дължина над 1,5 километра.

Христомир Копчев - началалник отдел „Рибарство и контрол” - ИАРА Пловдив: На неизвестен извършител, за съжаление, успяват да ни засекат по-рано и успяват да избягат. Има конфискувани лодки, гребла, които изоставят в бягството си.

Резултатът се приема като частичен успех, защото на места бракониерството се е превънало в незаконен бизнес. Конфискуваните мрежи са веществени доказателства по дела срещу заловени бракониери, които се гледат в съда.

От 31 юли незаконният улов влиза в страниците на Наказателния кодекс. Глобите стават между 10 и 15 хиляди лева за използване на взривни вещества и за риболов с ток. Бракониерството вече ще е криминална проява и ако бъде доказана обществената му опасност е предвидено дори лишаване от свобода от 6 месеца до 3 години.

За тези промени настояваха и доброволците от сдружение, което следи за бракониерски мрежи в язовир "Пясъчник".

Валентин Данаилов – председател на риболовно сдружение: Определено ни се иска повече хора да погледнат по-надалеч и да помислят какво оставяме след нас, какво взимаме. Ние сме изцяло доброволно сдружение, което иска само да дава – всеки лев отива за зарибяване на водоеми и реки.
Христомир Копчев - началалник отдел „Рибарство и контрол” - ИАРА Пловдив: Включват се във ваденето на мрежи, имат лодки и това ни облекчава, защото ставаме много мобилни.

Легитимните риболовци казват, че са ефективна група за борба с бракониерството. Най често те подават сигналите за нарушения. А от август органите на Агенцията по рибарство вече ще имат и по-широки правомощия за противодействие на нарушителите.