НОВИНИ

Масови проверки за безопасността на храните по Черноморието

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки на заведенията за хранене и на обектите за търговия с хранителни продукти по цялото Черноморие. Най-честите нарушения са свързани с неправилно етикетиране на храните, търговия с продукти без маркировка за произход, пропуски, свързани с контрола на хигиената в обектите и на крайния продукт, който се предлага на клиентите. Само през юни инспекторите са направили 1200 проверки край морето.

масови проверки безопасността храните черноморието
bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 23.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Само във Варненска област инспекторите от Дирекцията по безопасност на храните са проверили близо 500 обекта. За открити нередности те са съставили 73 предписания и 8 акта. Временно е затворен ресторант в курорта "Свети Константин и Елена".

д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна: Най-голямото нарушение е липсата на здравни книжки на персонала. Персоналът в този голям обект не е малък, това са 10-15 човека без здравни книжки.

В заведението липсва документация за правилното съхранение и обработване на храните. Там са констатирани пропуски и минали години. Другите нарушения, които са установили инспекторите, са свързани с лошото стопанисване на обектите за хранене и незаконно разширяване на дейността в тях.

д-р Златина Димова: Едно заведение, което е тип бърза закуска, то може да предлага определен вид храни - скара, салати, сандвичи, и толкова, обаче, някои хора решават да си разширят асортимента и започнат да правят готвени ястия, супи.

Инспекторите проверяват и сигнали на потребителите, стига да не са анонимни.

д-р Златина Димова: Основните сигнали, които подават хората, са за консумацията на храна, която не отговаря на очакванията им, усещат развала или наистина е развален продуктът.

От Дирекцията по безопасност на храните предупреждават да не се купуват храни от нелегални търговци на плажа.

д-р Златина Димова: Самата аз имах сблъсък с такъв търговец на царевица и на плодове. Колегите от полицията адекватно реагираха, но за съжаление той беше продал всичко, което беше донесъл с личната си кола.

Засилените проверки ще продължат до края на туристическия сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитат понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци
Отчитат понижение на цените на сезонните плодове и зеленчуци
Край Шабла пренебрегват местата за къмпингуване, за сметка на плажната ивица
Край Шабла пренебрегват местата за къмпингуване, за сметка на плажната ивица