НОВИНИ

Резултатите на матурите по-високи от миналогодишните

Най-високи резултати по математика от началото на провеждането на матурите, отчетоха днес от просветното министерство.Средният успех и от матурата по български език, и от втората матура по предмет по избор също е по-висок отколкото през миналата година. Само 16 работи са анулирани по време на изпитите, а по време на самата проверка за нарушена анонимност още 11.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:37, 12.06.2018
Чете се за: 00:44 мин.
Още

На матурата по български език средният успех е 4,24, а на втората матура, при която се избира сред 13 предмета - 4,50. И в двата случая успехът е по- висок от миналата година. По-високи са резултатите в 9 от общо 14-те матури.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищно образование": Тази година имаме най-високи резултати по математика от началото на провеждане на ДЗИ, имаме една устойчива тенденция към повишаване на резултатите по математика.

Двойките на матурата по български са малко над 3 хиляди и намаляват в сравнение с миналата година. На втората матурата двойките също намаляват. Що се отнася до отличните оценки - броят им расте и на втората матура има над 13 и 300 отлични оценки.

По български език - сред регионите начело са София и Смолян.На опашката - Кърджали и Силистра. На матурата по български най-добре се е представила 91-ва немска гимназия в столицата. На втората матура най-добри са учениците от Американския колеж. При 41 въпрос на матурата по български прави впечатление, че най-голям процент от учениците са писали есе, близо 15 на сто са предали празен лист.

Александър Трингов, експерт по БЕЛ: 3,1 - това е процент зрелостници от 51 хиляди, които правят препис на художествения текст. Преписват в случая стихотворението "Вяра" на Вапцаров.

Като цяло все по-голям процент зрелостници създават някакъв текст - било то есе или съчинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще кандидатстваме за еврозоната?
Как ще кандидатстваме за еврозоната?
Кои са основните пътища, по които можем да получим гориво от газопровода ТАНАП?
Кои са основните пътища, по които можем да получим гориво от газопровода ТАНАП?