НОВИНИ

Мая Манолова: Гражданите отбелязаха победа срещу монополите

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Това заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

bnt avatar logo
от БТА
11:08, 12.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова. Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими, уточни Манолова.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения. По думите ѝ това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд. Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова. Тя даде пример с "Топлофикация", която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

Мая Манолова - омбудсман: Юристконсултските възнаграждения - това са допълнителните разноски с които монополните дружества товарят своите клиенти - в случая в които ги изпращат на съд. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени 6 пъти. Сега Топлофикация ,която съди масово свои клиенти искаше 300 лв. пред СРС , 300 лв. при възражения на длъжника и 350 лв. при частен съдебен изпълнител.Сега таванът , който ще може да поиска е не 3 по 300, а 3 по 50 - т.е. сумата от 900 лв. ще бъде намалена на 150 лв.

Мая Манолова заяви, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци. Тя благодари и на Комисията по правни въпроси в парламента и на председателя ѝ Данаил Кирилов от ГЕРБ.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистерството отхвърли жалбата на „Монтюпе“
Екоминистерството отхвърли жалбата на „Монтюпе“
Детето, прието в Пирогов със съдействието на Борисов, е в стабилно състояние
Детето, прието в "Пирогов" със съдействието на Борисов, е в стабилно състояние