НОВИНИ

Мая Манолова: Има институционален и партиен чадър над "Топлофикация - София"

Според омбудсмана Мая Манолова има чадър, институционален и многопартиен над "Топлофикация София" ЕАД. По думите й, там има много какво да се разрови и обществените поръчки, които се правят, и ремонтните дейности, и външните услуги и факта, че се ползват частни адвокатски услуги, въпреки че дружеството има собствени юристи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 07.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Следващите стъпки на Мая Манолова по отношение на "Топлофикация София" е да предложи с Министерство на енергетиката законодателни промени.

Мая Манолова, национален омбудсман: Ако няма да се премахва такса сградна инсталация поне да има механизъм за нейното определяне в поносими за гражданите размери. 100 лева е твърде много за сградна инсталация. В момента сградна инсталация в някои етажни собствености достига до 50% от цената на услугата, даже 60, максимумът би следвало да бъде 20-30%.

Манолова нарече несправедливо и необосновано решението на ВКС, че не можем да се откажем от парното и не може да не плащаме за общите части.

Мая Манолова, национален омбудсман: Те са решили, че потребител на топлинна енергия е етажната собственост, а не отделното домакинство. Затова не е нужно да се сключват индивидуални договори. Освен това са решили, че етажната собственост по презумпция иска да ползва услугите на топлофикация и че са нужни 2/3 на общото събрание, за да се откажат от игото на топлофикация.

Всъщност проблемът е, че тези 2/3 не могат да бъдат събрани и защото много семейства са в чужбина, обясни Манолова. Ако нещата се поставят на местата и се приеме, че трябва 2/3 съгласие на общото събрание за ползване услугите на топлофикация картинката ще бъде много по-различна, уточни Манолова.

Относно вдигането на цената на тока и парното тя изразни надежда, че този път регулаторът ще има едно наум при вземане на окончателно решение.

Мая Манолова, национален омбудсман: Протест срещу решението внесе и прокуратурата. Така че ще има съдебно развитие, няма как това да става необосновано, просто защото някое енергийно дружество го е поискало и регулаторът да се съгласява. Твърдя и съм го доказвал с числа, че регулатортът накланя везните по посока интересите на енергийните дружества и не изпълнява своята законова функция да осигурява баланс между едните и другите. Това не е добре нито за енергийните дружества, нито за бюджетите на гражданите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба Лицето ни в НДК
Изложба "Лицето ни" в НДК
От нашите пратеници в Берлин: Борисов постави въпроса за Шенген пред Меркел
От нашите пратеници в Берлин: Борисов постави въпроса за Шенген пред Меркел