НОВИНИ

Мая Манолова подкрепи машинното гласуване

Много от решенията на ЦИК са саботирали машинното гласуване, смята омбудсманът Мая Манолова. Според нея машините са издържали теста, но не и членовете на Секционните избирателни комисии. Омбудсманът организира днес дискусия за защита на машинното гласуване. Поводът - преди няколко дни в доклада на ЦИК пред Парламентарната правна комисия беше казано, че малко хора се възползват от този вот, той струва скъпо и при него се допускат се много грешки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Николай Минков
19:08, 28.06.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Машинното гласуване води до честно отчитане на гласовете, защити машините Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Машината е помощник, още повече машините издържаха теста на тези избори, теста с машинното гласуване не беше издържан от организаторите на изборите, от ЦИК и от членовете на СИК.

Според Манолова грешките с липсващите преференции са направени от хората от секционните комисии, които трябваше сами да събират гласовете от машините с тези от хартиения вот.

Тя предупреди, че те трябва добре да бъдат обучени, защото идват местни избор с 6 000 машинни секции и с по четири вида протоколи. Манолова беше подкрепена от граждански организации, партии и от Обществения съвет към ЦИК, откъдето казаха, че не откриват функционални пороци на машинното гласуване.

Велко Милоев, Обществен съвет към ЦИК: Напротив, анализът ни посочва многобройни грешки на изборната администрация в прилагането на метода.

На дискусията се появи предложение в протоколите отново до има две графи - една за гласовете от машинното и друга за гласовете от гласуването на хартия и че не трябва да се наемат машини, защото, ако се закупят цената е същата. Всички предложения ще бъдат обобщени до понеделник и внесени в НС. Представители на ЦИК на дискусията нямаше.

Малко по- рано днес Манолова изненадващо се появи в парламента с няколко щайги череши за депутатите. Тя обясни, че по този начин иска да им напомни, че няколко нейни законодателни инициативи отлежават, но от тях зависи дали би се кандидатирала за кмет на София.

Мая Манолова, омбудсман: Тук съм, за да спазя традицията като ги почерпя с череши и да ги подсетя, както правя всяка година, че има законопроекти, които са важни за българските граждани, в случая става дума за проекта за ограничаване на свръх правомощията на банките и на монополите в съдебната фаза. Става дума за Закона за частния фалит, които ще бъде внесен буквално до дни.

Според Манолова парламентът трябва да се произнесе за намаляване на лихвата от 10 % при просрочване на задължения към банки, фирми за бързи кредити, колектори, доставчици на обществени услуги и монополни дружества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха трето гражданско летище в Сърбия
Откриха трето гражданско летище в Сърбия
В Още от деня - възможен ли е рестарт на Българското Черноморие
В "Още от деня" - възможен ли е "рестарт" на Българското Черноморие