НОВИНИ

Мая Манолова предлага промени в работата на арбитражните съдилища

Омбудсманът Мая Манолова ще представи утре пакет от законодателни предложения, които да регулират работата на арбитражните съдилища, а по-късно през деня ще ги внесе до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БТА
15:23, 06.06.2016
Чете се за: 00:22 мин.
У нас
мая манолова предлага промени работата арбитражните съдилища

Повод за законодателната инициатива на омбудсмана са десетките жалби на граждани, осъдени без изобщо да знаят, при това за несъществуващи задължения, отдавна погасени по давност и в мнозинството от случаите - без изобщо да има наличие на арбитражна клауза в договора, се посочва в съобщението.

Събирането на тези задължения се извършва със заплахи и силово, а от пропуските в законодателството се възползват колекторски фирми, фирми за бързи кредити и монополни дружества.

Промените са в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж.

В пресконференцията ще участват граждани, пострадали от арбитражни съдилища, и кметове на малки населени места, които са принудени да връчват съобщения и книжа на арбитражи на своите съграждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 000 кг отпадъци са събрани при почистване на горските територии
Над 150 000 кг отпадъци са събрани при почистване на горските територии
Българска журналистка оцеля след нападение в Афганистан
Българска журналистка оцеля след нападение в Афганистан