НОВИНИ

​Мая Манолова: Реформата за хората с увреждания ще се забави с една година

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с майките на деца с увреждания от палатковия лагер във Враца. Пред тях тя изрази притесненията си, че реформата, за която те настояват, ще се забави с една година.

bnt avatar logo
от Ива Ценова
19:41, 05.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Въпреки уверенията на управляващите, че ще се работи в бърз порядък, не са предприети действия и Законът за хората с увреждания няма да влезе в парламента до началото на октомври. Дори след внасянето и приемането му има срокове за влизане в сила, които според Манолова ще се проточат във времето.

По другите два законопроекта – за личната помощ и за социалните услуги също има забавяне, което не е в интерес на хората с увреждания. От своя страна майките на деца с увреждания бяха категорични, че ще бъдат последователни в действията си и няма да се откажат, докато не бъдат приети нормативните промени, за които те настояват.


Ваня Иванова: "Броячът все още тече, така, че ще има... ще има ответна реакция при всяко едно положение."
Мая Манолова – омбудсман на Република България: "При премиера, при вицепремиера се обеща, че в спешен порядък ще влезе Закона за хората с увреждания, че работата по другите два закона ще приключи в образно казано ударни темпове, че ще се съкратят процедурите за обществено обсъждане, за обсъждане с другите министерства, но сега разбираме, че до 1 октомври няма да влезе Закона за хората с увреждания в Парламента. По-високите размери на финансова подкрепа хората с увреждания ще ги получат от началото, от 1 януари следващата година. Надявам се, че ще бъде така, но това отново ми прилича на опита с малко повече пари да замажем ситуацията, да тушираме напрежението."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нанков и Радев коментираха оставките си
Нанков и Радев коментираха оставките си
Жители на Добрич излязоха на протест заради режим на водата
Жители на Добрич излязоха на протест заради режим на водата