Мая Манолова събира омбудсманите от балканските страни

Неформална мрежа за сътрудничество на омбудсманите от Балканите ще бъде създадена днес по време на международен регионален форум. Той се провежда по инициатива на Мая Манолова. Събитието е в контекста на Българското европредседателство и е в партньорство с македонския обществен защитник.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
преди 1 година (извънредно)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Зад идеята за неформална мрежа на балканските омбудсмани стои нуждата от бързи канали за връзка между тях, за взаимна подкрепа при решаване на трансгранични казуси, както и факта, че те често са обект на натиск от страна на съответните власти, заяви Мая Манолова.

Мая Манолова - омбудсман: По този начин да осигурим подкрепа и на колегите от тези страни, в които изпълнявайки своята мисия да защитават гражданите омбудсманите са подложени на натиск от властта при изпълнение на тяхната работа.

12-те омбудсмани от Балканските страни ще обсъждат възможности за защита на социалните и икономически права на гражданите и ще се обменят добри практики.

Ще бъде подписана Софийска декларация за сътрудничество. Така обществените защитници се надяват да осигурят повече механизми за активна защита.

Топ 24
Най-четени