НОВИНИ

Мая Манолова: Схемите с арбитраж и колекторски фирми са живо дране на хора!

Омбудсманът на България Мая Манолова говори в предаването "Денят започва" за практиката на колекторските фирми да събират спорни и несъществуващи задължения.Няма закон за арбитражните съдилища, но с общи усилия може да бъде променена една абсурдна практика, убедена е Мая Манолова.

мая манолова схемите арбитраж колекторски фирми живо дране хора
bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 18.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

В основата на проблема с колекторските фирми отново стоят монополните дружества, смята омбудсманът.

- Рекетът на монополите в България над българските граждани наистина приема абсурдни размери. Става дума за дране на живо на хората в случая със схемата с колекторските фирми и арбитражните съдилища, - каза Мая Манолова в един разговор за практиките на колекторските фирми и поясни как действа "схемата".

- В най-честия случай монополно дружество продава свои дългове, обикновено отдавна погасени по давност, на колекторска фирма (давността е тригодишна ). А става дума за продадени задължения от 2000 година, от 2001-ва, 2005-та, 2007-ма, 2009 година - отдавна погасени по давност на колекторска фирма. Колекторската фирма си създава арбитражен съд и започва да съди тези десетки, а вече се оказва - стотици хиляди, клиенти като в арбитражното производство обикновено потребителят изобщо не е призован, няма възможност да направи възражения за изтекла давност, за това, че не дължи, за това, че не е подписвал арбитражна клауза и в крайна сметка десетки хиляди български граждани се оказват осъдени при това с влязло в сила арбитражно решение, което не могат да атакуват.

От там нататък се вади изпълнителен лист срещу тях пред СГС, следва предаване на частен съдебен изпълнител и дългът нараства в пъти по отношение на задължение, което гражданинът не дължи. Много е възможно да има злоупотреби от такъв характер - да ставаш клиент на арбитражен съд без изобщо да дължиш нищо и тъй като си в невъзможност да го докажеш в арбитражното производство да се окажеш осъден, предположи Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: Тази лоша практика, това обезкостяване на българските граждани вече започва да се възприема освен от монополните дружества - доставчици на обществени услуги (първи бяха телекомите), но и от други фирми. Например, от фирми за бързи кредити.

При арбитражен съд гражданинът най-често не може да се защити, той не разбира, че е обект на арбитражен съд.

Омбудсманът е събрал работна група от експерти и в скоро време ще има цял пакет от инициативи да се спре тази практика. Проблемът е, че сега арбитражните съдилища не се регламентират от никакъв закон, каза юристката.

Мая Манолова, омбудсман: Всеки може да си направи арбитражен съд, да съди граждани без да ги уведомява. Всеки може да си измисля процедури, включително по призоваване, каквито той прецени... Никой не ги контролира!

Само едно от тези съдилища за миналата година е образувало 102 000 дела! И това е по данни на председателя на съдилището, с когото Мая Манолова се срещнала за да разбере какво точно се случва.

Гражданите може да бъдем убедителни, убедена е Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман: След като заедно представим мащабите на този проблем и количеството хора, които са засегнати от тези ужасяващи практики мисля, че в крайна сметка ще постигнем ефект.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания
Пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания
Александър Ненков: Подложени сме на атаки от Радан Кънев
Александър Ненков: Подложени сме на атаки от Радан Кънев