НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова със законопроект за мажоритарна избирателна сиситема

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с инициативния комитет за референдума и независими експерти внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промяна в Изборния кодекс. Манолова заяви, че е респектирана от заявената в референдума воля на гражданите за промяна от пропорционална към мажоритарна избирателна сиситема. Припомняме ви, че малко над 12 хиляди гласа не достигнаха въпросите от референдума да придобият задължителен характер и сега решението трябва да бъде взето от депутатите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:44, 21.11.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Омбудсманът обясни, че внася законопроекта, използвайки своята косвена законодателна инициатива и очаква някои от депутатите да припознаят предложенията и да ги внесат за разглеждане по етапния ред.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите. Очаквам партиите също да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите текстове.
Тошко Йорданов - инициативен комитет за провеждане на ,,Национален референдум 2016": Това не е избирателен кодекс или закон, написан от БСП, ГЕРБ, ДПС или който и там в момента да е на власт. За първи път това е закон, предложен практически от гражданите. Българският народ се е изказал директно и ясно какво трябва да бъде - те трябва да приемат избирателна система такава, каквато я пожелаха българите.

Със законопроекта се предлага да се въведе мажоритарна избирателна сиситема с абсолютно мнозинство на два тура. За целта трябва да бъдат създадени 231 равни едномандатни избирателни района в страната и 9 в чужбина. Всеки район в страната ще има и изборна комисия. ЦИК ще играе ролята на такава за избирателните райони извън страната. Всеки избирател ще може да гласува за един мажоритарен кандидат в едномандатен район. За избран ще се счита този, който получи повече от половината от всички дейтвителни гласове. В противен случай се провежда втори тур. На него печели кандидатът, получил най-много действителни гласове. Съществува и решение - ако някой от избраните мажоритарно депутати стане министър.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Би следвало когато стане министър или по някаква друга причина да се провежда нов избор. Като там сме предвидили съкратени срокове по съкратена процедура за тези частични избори.

За да се избегне изкривяване на резултатите, в законопроекта на Манолова се предлага: право да избират да имат български граждани, за които да важи принципът на уседналост в последните 6 месеца. Манолова не се ангажира да коментира дали е възможно предсрочните избори да се проведат по новата сиситема, ако тя бъде приета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават данък сгради в Русе
Увеличават данък "сгради" в Русе
​Арестуваха мъж прострелял с ловна пушка две момчета в Кюстендил
​Арестуваха мъж прострелял с ловна пушка две момчета в Кюстендил