НОВИНИ

​Мая Манолова: Въпросът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск

До края на годината ще бъде въведена забрана за двойния стандарт на храните, произвеждани за различните държави от ЕС. За това беше категоричен еврокомисарят Вера Юрова, която беше специален гост на конференцията, посветена на проблемите с различните качества на храните. Форумът беше организиран от омбудсмана Мая Манолова под патронажа на премиера Бойко Борисов. В студиото на "Денят започва" Манолова беше категорична, че за разрешаването на проблема с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск и обединение на всички институции у нас и в Европа.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 01.05.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
Мая Манолова, омбудсман на Репубика България: Многобройните изследвания, които се правят и в България, и в други европейски страни от различни институции, включително и омбудсмана, имахме собствено изследване, показват нещо, което българите много добре знаят. А именно - стоки с една и съща марка, под един и същи бранд в една и съща опаковка се продават с различни съставки и с различен вкус. В Европа, където свободното движение на граждани, стоки и капитали е базисна ценност, на практика се оказва, че хората си купуват едни и същи продукти с различно съдържание в зависимост от това дали са в собствената си страна или пътуват из Европа.

Всеки един български гражданин много добре знае, че шоколадите, месните и млечните продукти, макароните и особено детските храни са с различно съдържание в България, обясни Мая Манолова и даде за пример една абсурдна ситуация, в която български майки поръчват зад граница, от други европейски страни адаптирани млека, детски пюрета, бебешка козметика, вместо да ги купят от кварталния супермаркет, в който се продават под същата марка, но с различни съставки на по-висока цена.

Според националния омбудсман, въпросът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск, с обединение на всички институции, дори на всички партии на национално ниво и с европейско обединение между европейските институции и страните-членки, за да бъде постигната крайната цел с прекратяването на практиката с двойните стандарти.

;

Работодателите са вече дисциплинирани от законовите мерки и не си позволяват да прехвърлят фирмите си на безимотни хора. Промените в закона вече действат и при реален фалит, всички работници получават заработеното - коментира още омбудсманът Мая Манолова. Тя посочи, че вчера е постигнат пореден успех и шивачките от Дупница вече са получили заплатите си.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Вчера беше постигната една малка победа, за която искам да съобщя в това студио. Работничките от Дупница, за чиито заплати се боря повече от една година вчера получиха по сметките си 16 5000 лв., които са средно по 950 лв. на работничка. Това са неплатени заплати от първия работодател, който се отнесе некоректно към тях. Тоест, след промените в законодателството по мое настояване се вижда, че фондът за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия работи и компенсира работници, чиито фирми са обявени във фалит. Но всъщност използвам случая да честитя празника на моите приятелки от Дупница, ние вече сме се срещали десетки пъти и сме заедно в тази битка и искам да им честитя празника на тях и на всички хора на труда в България, защото днес е 1 май, ден на трудещите се хора и да им пожелая да са здрави. Да пожелая на всички повече кураж, за да си отстояват правата, да не мълчат когато към правата им се отнасят неуважително когато работодатели ги неглижират и експлоатират, тъй като трудът като ценност трябва да бъде уважаван и трябва да бъде достатъчно справедливо и високо оценяван.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветна арт инсталация от чадъри в центъра на Благоевград
Цветна арт инсталация от чадъри в центъра на Благоевград
​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав
​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав