НОВИНИ

"Майчин дом" организира безплатни консултации в борба с рака на маточната шийка

"Майчин дом" организира безплатни консултации за пациенти по повод Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Прегледите ще се провеждат между 29 януари и 2 февруари. Консултациите ще се извършват само с предварително записан час.

Мина Петрова
от Мина Петрова
08:27, 27.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Ракът на маточната шийка е сериозно социално значимо злокачествено заболяване. В България заболяваемостта и смъртността са много високи.

доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на "Майчин дом": "За съжаление, броят на диагностицираните жени е относително голям, на фона на европейската популация. Годишно в България умират около 370-380 жени от рак на шийката на матката, тоест всеки ден умира приблизително по една жена.

В "Майчин дом" се намира единствената по рода си в България лаборатория за изследване и установяване на различни заболявания, сред които е и човешки папиломa вирус. Новото оборудване отговаря на световните стандарти и позволява прецизно изпълнение на изследванията с точност до 100% и без възможност за грешка, защото всички процеси се извършват от машина.

доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на "Майчин дом": "В началото на 2018 година "Майчин дом" се сдоби с една революционно нова машина. Тя открива ранни промени в шийката на матката на жена, посредством облъчване на шийката с поляризирана светлина, прави се един спектрален анализ на тъканите на шийката на матката, като компютър изследва и казва дали има промени на тези тъкани в посока преканцероза, предрак и рак, и дали дори има вероятност в следващите две години под въздействието на този вирус да настъпят такива промени.

Ранното диагностициране на рака на шийката на матката е определящо за по-нататъшното лечение.

доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на "Майчин дом": Всяка жена, която води полов живот, е редно веднъж годишно да се среща със своя гинеколог за преглед, като това включва задължително цитонамазка, при необходимост колпоскопия, а все по-популярни стават и изследванията за вирусоносителство на онкогенни щамове от човешки папиломa вирус.

Освен редовни профилактични прегледи, доцент Костов съветва полово активните както жени, така и мъже, да използват предпазни мерки. Безплатните прегледи в "Майчин дом" ще се извършват само с предварително записан час с обаждане между 13 и 15 ч на телефон 02 172 200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко бебета са се родили във Варненската АГ болница през 2017 г.
По-малко бебета са се родили във Варненската АГ болница през 2017 г.
Във Видин излизат на протест с искане за магистрала до столицата
Във Видин излизат на протест с искане за магистрала до столицата