Турция се съгласи на петдневно примирие в Северна Сирия, което да позволи изтегляне на кюрдските бойци. Това съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс след разговори с турския лидер Ердоган в Анкара. Американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че от Турция е дошла чудесна новина и благодари на колегата си Ердоган.

Американският президент Доналд Тръмп се е съгласил да вдигне икономическите санкции срещу Турция след края на операцията, а междувременно няма да налага нови, обяви в Анкара Майк Пенс.

Майк Пенс - вицепрезидент на САЩ: Операция "Извор на мира" ще бъде прекратена напълно за завършване на изтеглянето. Нашата администрация вече е в контакт със Сирийските демократични сили и вече съдействаме за сигурното им изтегляне.

Договорено е зоната за сигурност да бъде контролирана от турски сили, заяви външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу. Според него споразумението предвижда събиране на тежкото въоръжение на кюрдските милиции и унищожаване на позициите им.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Това не е примирие, то може да съществува само между две легитимни страни. Обявяваме пауза в операцията, за да позволим изтегляне на терористите от зоната за сигурност.

Чавушоглу изтъкна, че Турция не е давала гаранции за стратегическия град Кобане, а статутът на Манбидж и други райони ще бъде обсъден с Русия. Целта на Анкара е зона за сигурност с дълбочина 32 километра на изток от Ефрат до иракската граница, повтори турският дипломат. Според него предстоящото посещение на президента Ердоган във Вашингтон другия месец остава на дневен ред.

Днес е голям ден за Съединените щати, Турция и кюрдите, заяви американският президент Тръмп. Той се поздрави с бързото приключване на преговорите в Анкара и постигането на цел, за която "само можехме да мечтаем".

Междувременно кюрдски представител заяви пред телевизия Ал Арабия, че кюрдските сили ще спазят примирието, но ще са защитават, ако бъдат нападнати.

Вицепрезидентът и държавният секретар на САЩ пристигнаха на посещение в Анкара

Вицепрезидентът и държавният секретар на САЩ пристигнаха на посещение в Анкара

Кюрдите обвиниха Турция, че използва в операцията в Северна Сирия неконвенционални оръжия - бял фосфор и напалм. Анкара отрече обвинението. Засега твъ...