НОВИНИ

Майк Пенс в Колумбия - първа спирка от обиколката му в Латинска Америка

Американският вицепрезидент Майк Пенс пристигна в Колумбия - първа спирка от обиколката му в Латинска Америка, която включва още Аржентина, Чили и Панама. Пенс беше посрещнат лично от колумбийския президент Хуан Мануел Сантос.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:25, 14.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна в колумбийския град Картахена, откъдето започва едноседмичната му обиколка в Южна и Централна Америка. Основен акцент в разговорите е Венецуела и политиката на Николас Мадуро.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ: Режимът на Мадуро пренебрегна и подкопа авторитета на парламента, заглуши гласовете на свободната преса и народа си и затвори безброй политически опоненти. Повече от 130 храбри венецуелци дадоха живота си в борбата за демокрация. САЩ, Колумбия и свободните народи от Латинска Америка няма да останат безмълвни. Няма да стоим безучастни, докато Венецуела се разпада. Ще продължим да се застъпваме за възстановяването на демокрацията за венецуелския народ.

САЩ разглеждат различни варианти за въздействие върху Венецуела, като разчитат на мирно решаване на кризата, добави Майк пенс. Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос призова, на свой ред, САЩ да не предприемат военна намеса във Венецуела.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: Казах на вицепрезидента Пенс, че възможността за военна намеса не бива да се обмисля. Нито в Колумбия, нито в Латинска Америка, от Рио Гранде на юг до Патагония, никой няма да приеме това. Америка е мирен континент и трябва да го запазим такъв.

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че не изключва "военна опция" за решаване на венецуелската криза, която се усложни след избирането на Учредително събрание с разширени правомощия. От четири месеца опозицията във Венецуела организира протести с искане за сваляне от власт на Мадуро, чиято популярност непрекъснато спада, според сондажите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смъртоносни атаки в Истанбул и Уагадугу
Смъртоносни атаки в Истанбул и Уагадугу
Големи пожари отново бушуват в Гърция
Големи пожари отново бушуват в Гърция