COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Майка Тереза - Ангелът на бедните

От днес католическия свят има още една свята надежда, вярващите нов закрилник - Майка Тереза вече е Света Тереза от Калкута. Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на мисионери на милосърдието, Майка Тереза бе канонизирана за светица. Ангел на бедните, светица на мизерията, спасителка на отчаяните - това са част от имената, с които я наричат приживе. В продължение на 50 години тя и създаденият от нея орден, обгрижват отритнатите от обществото. Майка Тереза получава и раздава огромни дарения, но е притежавала само чадър и одеяло.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:27, 04.09.2016
Чете се за: 02:14 мин.
По света

Това е било основното занимание на Майка Тереза приживе – да помага на бездомни, тежко болни, изоставени. При това не само с добра дума и молитва, а с истинска грижа, като дом и топла храна. Дългото пътуване на Агнес Гонджа Бояджиу – истинското име на Майка Тереза, започва на 26 август 1910 г. в Скопие в богато албанско семейство. Губи рано баща си и на 12 вече е убедена, че иска да служи на Бог и бедните. 6 години по-късно се присъединява към Сестрите от Лорето - ирландска общност от монахини с мисии в Индия. За името си е вдъхновена от френската светица Тереза от Лизио.

През 1929 се премества от Дъблин в Калкута, където преподава в девическо училище. Става свидетел на страшната мизерия и бедност по улиците на индийския град. През 1946 година, по време на традиционно молитвено усамотение, Тереза получава вест от Бога, който я приканва да поеме своята мисия – да дарява любов и да помага на най-онеправданите. 4 години по-късно основава своя орден - Мисионери на милосърдието. Основната му цел вече е ясна.

Майка Тереза: "Хората, които нямат нищо, които не са желани от никого, които са се превърнали в тежест за обществото, които са забравили какво е любов, какво е човешка топлота. За нас те са деца на Бога."

Следват години на усърден труд, събиране на средства, откриване на нови мисии, помощ за онези, които обществото е забравило. Майка Тереза, с бялото ѝ сари със сини кантове, постепенно се превръща в институция. Среща се с велики умове, големи политици, получава огромно признание и печели редица престижни международни отличия.

"Най-самотните, най-окаяните и умиращите получаваха от нейните ръце утеха без снизхождение, основана на преклонението пред човека", - с тези думи през 1979 година е удостоена и с Нобелова награда за мир. По нейно настояване с парите за гала-вечерята е организирано Коледно празненство за бедни, а чекът от Нобеловия комитет е дарен на Мисионери на милосърдието.

Майка Тереза: "Въпросът не е в това какво правим, а колко любов влагаме в правенето. Ето за това трябва да се молим, резултатът от молитвите винаги е любов, а от любовта - радост, а от нея - мир!"

Половинвековната мисия на майка Тереза среща не само добронамереност и отзивчивост, а и доста критики. Повече от тях са свързани с липсата на адекватни медицински грижи и хигиена в приютите на ордена ѝ. Обвиняват я и в това, че средствата, които събира са използвани за създаването на нови мисии, а не за подобряване на условията във вече съществуващите. Не само малко и твърденията, че терминално болните са били посвещавани в лоното на католицизма без тяхно съгласие. Мнозина я наричат и Ангел на ада, с коментар, че тя не е “приятел на бедните, а реклама на бедността”. Поставя се въпросът и за произхода на дарените средства.

Въпреки това Ватиканът решава да започне процедура по канонизирането ѝ. И за разбиранията на тези среди това става много бързо. Обявяването й за светица ще се случи само 19 години след смъртта ѝ. Майка Тереза умира на 5 септември 1997 година, на 87 години. Погребана е с държавни почести в Калкута. През 2003 година е обявена за блажена.

Канонизирането ѝ става възможно след признаването на две “чудеса”, извършени от нея - изцеляването на индийка с карцином в стомаха през 1998 г. и оздравяването на бразилец с туморни образувания в мозъка 10 години по-късно. Второто чудо е признато от Папа Франциск, за когото Тереза е вдъхновение.

Отец Браян Колодиещчук, работил по процедурата за канонизация: "Мисля, че за папа Франциск, майка Тереза е онзи пример, на който той иска да подражава - желанието да бъдеш сред хора, да общуваш с тях, е изразено много конкретно. В конкретни действия - на милосърдие, разбиране, състрадание, любов."

В днешното бездуховно време Майка Тереза може да се окаже особено актуална. В лични писма тя споделя, че години наред се е чувствала толкова изоставена от Бога, че дори не е можела да се моли, че въпреки вечната блага усмивка на набръчканото ѝ лице, се усещала подложена на “адски мъчения”. Но не си е и помислила да се откаже...
Днес орденът Мисионери на милосърдието обединява 4500 членове и има повече от 600 обиталища, в 133 държави. A завещаните от Майка Тереза думи дават сила не само на обезверените.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
7 души бяха убити при безредици в Ню Делхи
7 души бяха убити при безредици в Ню Делхи
Отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
Отбелязваме 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия