НОВИНИ

Кампания "Имаш ли дете?"

Една обнадеждаваща новина на Благовещение за всички двойки, които искат да се сдобият с рожба. Кампанията "Имаш ли дете?" осигурява пари за 7 ин витро процедури на жени, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да заченат. Този вид асистирана репродукция не се финансира от държавата. Статистиката показва, че при 40 000 двойки с репродуктивни проблеми, донорите на яйцеклетки са едва 1000.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
06:43, 25.03.2016
5915
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От втория опит с ин витро, но с дарена яйцеклетка, Гергана е бременна с дълго чаканото бебе. Мечта, която не би могла да се сбъдне, ако у нас нямаше донори като Мариела.

Гергана - реципиент: Имахме един несполучлив опит... по стечение на обстоятелствата се свързахме с майки за донорството, започнаха да се събират средства за нас, нещата се получиха доста бързо и имат добър край.

Мариела - донор, "Майки за донорство": Аз съм била донор 3 пъти - ако първия път беше страшно, нямаше да стана нито 2 пъти, нито 3 пъти донор. Реших, защото съм майка...

Стефка Николова - клиничен ембриолог: Един много хуманен акт на дарение на частица от тях, в полза на други жени, което се прави анонимно, безвъзмездно и е един изключителен жест.

Фондация "Майки за донорство" финансира чрез дарения скъпите ин витро процедури. Макар, че са с висока успеваемост, и често са последен шанс за двойките с проблеми,за тях няма осигурени държавни средства.

д-р Мефтуне Шефкетова - гинеколог: За съжаление много, много расте процентът на двойките, които се нуждаят от донорски сперматозоиди, донорски яйцеклетки или ембриони. Но общо взето много са малко фонсовете, които финасират двойките, които имат нужда.

След набирането на над 40 000 лв. от дарения за 9 ин витро процедури, кампанията "Имаш ли дете" ще подари на още 7 жени по една безплатна процедура с донорска яйцеклетка. С надеждата, че всички ще имат късмета на Гергана - да бъдат майки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сръбското правителство се събира извънредно след присъдата на Караджич
​Сръбското правителство се събира извънредно след присъдата на Караджич
Белгия иска спецслужбите да следят Скайп и Вайбър
Белгия иска спецслужбите да следят Скайп и Вайбър