Майки на деца с увреждания и днес излязоха на протест срещу назначаването на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание. Те настояват за оставката на лидера на НФСБ или за разпускане на целия парламент. Миналата година Симеонов се раздели с поста на вицепремиер след поредица от протести, предизвикани от негова реплика, в която нарече майките "кресливи жени с уж болни деца".

Протестиращите излязоха на улицата точна в 12 часа пред сградата на Народното събрание, по време на редовния парламентарен контрол. Исканията - оставка на Валери Симеонов и всички депутати, които са го подкрепили.

Нели Димитрова: Отново ни изкараха на дъжда, защото се оказа, че не сме си свършили работата. Валери Симеонов не можахме да го изрием от политиката.

Протестиращите майки блокираха за кратко и движението.

Венелина Казанджиева: Аз се страхувам от реваншизма на този човек. Едва извоювахме законите.

От своя страна Валери Симеонов коментира в кулоарите на парламента, че постът на заместник-председател е бил незает в продължение на четири месеца и за него подобна позиция не е самоцел. Според Симеонов всеки има право да протестира.

Валери Симеонов, зам.-председател на НС: В случая става въпрос за намеса в парламентарната демокрация. Правото на ПГ "Обединени патриоти" да имат заместник-председател е неоспоримо. То е съгласувано с всички останали групи.

От ГЕРБ отново посочиха, че Симеонов е платил не лека цена за думите си, но е част от управляващото мнозинство и патриотите имат право да предложат заместник-председател от тяхната квота. Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов защити коалиционния си партньор и заяви, че протестите са организирани от "Атака" и ДПС.