НОВИНИ

Майки на деца с увреждания обсъдиха с премиера Борисов реформата в ТЕЛК-овете

Майки от инициативата "Системата ни убива" настояха за продължаване на реформите в ТЕЛК и за ограничаване на злоупотребите в системата. Те бяха на извънредна среща в Министерския съвет, където разговаряха с премиера, трима министри и заместник-главен прокурор. Подробностите от Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
18:06, 24.01.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

На срещата премиерът, министрите на здравеопазването, социалната политика, вътрешните работи и заместник-главният прокурор запознаха майките от инициативата "Системата ни убива" с резултатите от проверките на МВР и прокуратурата в ТЕЛК-овете.

Премиерът Бойко Борисов е посочил пред майките на деца с увреждания, че правителството е спазило обещанието си за осигуряване на повече пари за по-добър живот на българите с увреждания. Борисов е обяснил,че диалогът по темата продължава и сега фокусът е върху реформата в ТЕЛК.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Бяха обсъдени следващите стъпки за реформата в системата на медицинската експертиза, които ще ограничат възможностите за злоупотреби в този сектор.

От август миналата година ТЕЛК-овете работят по нови правила.В повечето случаи процентът намалена работоспособност се определя само от водещото заболяване. Здравното министерство ще представи оценка за ефекта от новите правила в началото на февруари.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Има открити нарушения в момента анализираме порочните практики, които са използвани.

Изводите от анализите ще бъдат обявени на 4-ти февруари на среща с майките от "Системата ни убива".

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Да обсъдим анализа и евентуално мерките, които трябва да предприемем, включително и ако се налага изменение на наредбата за медицинската експертиза. Да набележим такива мерки, че да се преустановят тези порочни практики.
;

От "Системата ни убива" настояват за въвеждане на електронна здравна карта и електронна рецепта.

Вера Иванова - "Системата ни убива": Национална система електронна, която да ограничи по някакъв начин тези фалшиви ТЕЛК-ове.

Майките от другата инициатива - "Системата ни убива всички" обявиха, че са в протестна готовност. Те поискаха отмяна на наредбата по която работят ТЕЛК-овете.

Весела Одаджиева - "Системата ни убива всички": Тази нова наредба поголовно отрязва правата на хора с увреждания и то на истински хора с увреждания, а не на фалшиви инвалиди. Има фрапантни случаи на хора, които са били с 95% степен на увреждане с чужда помощ съвсем основателно - в момента оценени с 30%.

От "Системата ни убива всички" настояват за спешна среща с министъра на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери блокираха ГКПП Кулата с жива верига, но без техника
Гръцките фермери блокираха ГКПП "Кулата" с жива верига, но без техника
Премиерът разпореди спешна проверка на строежите по Южното Черноморие
Премиерът разпореди спешна проверка на строежите по Южното Черноморие