НОВИНИ

Палатков лагер на майки на деца с увреждания вече и в Русе

От днес и майките на деца с увреждания от Русе излязоха на протест и направиха палатков лагер. Те заявиха, че ще останат там докато не бъде приет Закон за личната помощ.

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 18.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Майките настояват да се направи реформа в Министерството на труда и социалната политика - хората с увреждания да бъдат изведени от Агенция социално подпомагане и да станат ресор на Агенцията на хората с увреждания, която да решава техните проблеми, като се разглеждат нуждите на всеки един поотделно.

Едно от другите искания е разкриване на дневни центрове за хора с увреждания, където те едновременно ще получават адекватна специализирана помощ и ще могат да общуват. Това значително ще намали разходите за индивидуална работа със специалисти.

Майките заявиха още, че не искат да влизат в конфронтация с други социални групи, а да има реално и адекватно разпределение на средствата.

Маргарита Манолова: Имам една леля, която има епилепсия, преди 3 години й дадоха антидекубитален дюшек. Тя се чуди какво да го прави. Значи, ето къде са излишните пари. На човек, който няма нужда, се дава, държавата ги плаща. Да не ви обяснявам за неговата количка. За две гуми за ремонт дадохме, социални грижи ни отпуснаха, 460 лева. Какви гуми купуваме ние?
Дарина Христова: Който има нужда от инвалидна количка, да получи такава, и според нуждите му, а не каква да е. Който е като сина ми с аутизъм да има психолог, логопед. След 18-годишна възраст всички тези услуги се заплащат.
Снежинка Захариева: Всички там в Народното събрание, Министерски съвет, господин премиера виждат, че палатковите лагери започват да се увеличават. Така че, е време да седнат и да поработят в името на този народ, който им плаща данъци, заплати, осигурява абсолютно всичко.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 млн. лв отпускат по проект Ученически практики
7 млн. лв отпускат по проект "Ученически практики"
Продължават разговорите на протестиращите майки със социалния министър
Продължават разговорите на протестиращите майки със социалния министър