Майстор пекар от Пловдив издири над 1000 рецепти за български баници. 100 от тях Георги Лефтеров издаде в книга, за да покаже разнообразието на едно от най-предпочитаните родни ястия. Майсторът лично е обиколил всички кътчета на страната, за да запише и съхрани рецептите.

Пловдив

След книгата му, посветена на хляба, Георги Лефтеров решава да помогне на българите да преоткрият забравените стари рецепти за баници. Разказват му ги хора от страната. Намира ги и в старите книги, в библиотеки и манастири.

Георги Лефтеров - майстор пекар: Баницата за българина е баничка, не, баницата е централно блюдо, както и хлябът. Баници сме правили на всеки един празник, но сме забравили.

Майсторът е изпробвал всички рецепти в книгата и вече си има любими.

Георги Лефтеров - майстор пекар: Това е Ихтиманският лучник, това е Преславската кубадия, която старите българи казват, че още такъв вид кубадия е ял още царят от Симеоново време.

Демонстрира ни баница, рецептата за която записва от българи изселници от Одрин.

Георги Лефтеров - майстор пекар: Това е една баница, в която има сметана, яйца и сирене. Разликата е, че в нея няма никакво олио, тъй като сметаната е мазна. Този вид баница накрая, 5-7- минути преди да я извадим готова от печката, тя се залива с вряла вода и пак я допичате.

Георги Лефтеров пътува и до Украйна, където преселници му разкриват рецептите за преславските баници. Преоткрива и Дуранкулашката гъненица, която е друга забравена българска баница. Една от последните рецепти, която записва от възрастен арменец, е за печиво със заешко месо и картофи. А най-богатата баница според майстора е дунавският рибник с четири вида филета.