НОВИНИ

Майсторка на бижута декорира великденски яйца с бисеропластика

Майсторка на бижута и сувенири от Елена декорира за всеки Великден яйца по неизвестна у нас технология - бисеропластика. Старинното изкуство е много популярно в Русия, но Александра Гедз го е пренесла в България и дообогатила със свои елементи. Казва, че веднага се възприело у нас, тъй като е близко до всяко българско сърце.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 05.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Яйцата се обшиват с мъниста и перлички, и се декорират с изображения на светци. Така те се превръщат в истински шедьоври.

Александра Гедз, майстор на бижута и сувенири: Тази технология на български казват бисероплетене, бисерное шетьо, тя е доста популярна в Русия и правят великденски яйца с орнаменти, които изшиват от бисери, и също слагат иконички. Но затова, че живея в България вече, моята технология е претърпяла малки изменения, защото слагам върху яйцата повече от български икони. Макар че ние имаме общи икони руски и български. Общите ни светци са Почаевска Богородица, Казанската Богородица, икона „Неувяхващ цвят“- тя също е обща за нашите народи, Исус Христос Вседържател.

За уникалната великденска украса тя ползва кокоши яйца, стиропор и стъклени мъниста.

Александра Гедз: Тези яйца декорирам с помощта на стъклени мъниста, нанизвам през найлонов конец едно по едно - медитативна работа. Да, ползвам стиропор, защото няма толкова големи яйца. Щраусовите много са скъпи. В процеса на готвене, аз трябва да готвя и не чупя черупката, а правя две дупчици и издухвам яйцата и готово.


;

По думите й, в България има голям интерес към тези декоративни яйца, защото това е ново изкуство, но пък е близко на българското сърце заради общите ни православните икони.

Александра Гедз: Забелязах, че в България много обичат природните цветове - на камъка, на дървото, на земята, на зеленината на листа. Нашите руски яйца са много ярки, светли, български също има ярки, и не мога да се откажа от това.

За Цветница Саша окичи малките лазарки в Елена с красиви диадеми, изработени от нея, а по великденските празници гостите на възрожденското градче откриха красотата на уникалните великденски яйца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг
В САЩ отбелязаха 50 години от смъртта на Мартин Лутър Кинг
Очаква ни дъжд в следващите три дни
Очаква ни дъжд в следващите три дни