НОВИНИ

"Медиана": ГЕРБ печели с 23,6%, ако изборите за парламент са днес

ГЕРБ все още води пред основния си политически опонент БСП с 3,5%, сочи представително за пълнолетното население на страната проучване на "Медиана", направено между 1 и 8 септември сред 1006 души. Най-голямата партия у нас обаче е загубила 1% от електоралната си подкрепа. Данните показват още, че ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ биха получили 23,6 на сто, БСП за България - 20,1 на сто, ДПС - 9 процента, Обединени патриоти - 6,6 на сто, АБВ - 2,1 на сто, а Демократична България - 2 процента, "Воля" - 1,8 на сто.

bnt avatar logo
от БТА
10:17, 12.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
медиана герб печели 236 изборите парламент

Според социолозите кризата във властта от последния месец и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов най-сериозно е ударила Обединените патриоти и те са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец.

"Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2 на сто. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2 процента - "Демократична България" и АБВ. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила.

Според данните евентуална партия на Слави Трифонов би получила 4,6 на сто. 55% от анкетираните заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на Румен Радев". Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при избори е непредвидимо, посочват анализаторите. На въпрос "Смятате ли да гласувате за някоя от следните партии", 29,3 на сто отговарят утвърдително за евентуална формация, оглавявана от Слави Трифонов, а 41,8 на сто - за хипотетична партия на Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов за един месец е загубил 6 процента от личния си рейтинг, който през септември е 36 на сто. Волен Сидеров е загубил 5 процента, колкото и Томислав Дончев, а при Цветан Цветанов също има спад с 3 процента. Президентът Румен Радев е с най-висок рейтинг - 66%, което според данните е с три на сто по-малко от юли. След него е Йорданка Фандъкова с 49 на сто, колкото и през юли.

Общата оценка за работата на кабинета е "Среден" - 3.29. Според данните 37 на сто биха искали правителството да изкара пълен мандат, 29 на сто - да си отиде предсрочно, а на 21 на сто им е безразлично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиндзо Абе потвърди, че ще направи посещение в Китай
Шиндзо Абе потвърди, че ще направи посещение в Китай
Първият демо запис на Дейвид Боуи бе продаден на търг за близо 40 000 лири
Първият демо запис на Дейвид Боуи бе продаден на търг за близо 40 000 лири