НОВИНИ

Медици от Русе настояват за законови промени при донорството

Нужни са законови промени, за да се увеличи броят на трансплантациите в страната. Трябва да се даде възможност на хората да заявяват, че са съгласни да бъдат донори след настъпване на мозъчна смърт, а не както е сега – да се декларира отказ. Това заявиха медици от русенската университетска болница "Канев".

bnt avatar logo
от Даниела Василева
21:43, 13.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Преди дни в Русе мъж след мозъчна смърт е станал донор на бъбреци на двама души. Това е станало и благодарение на роднините му, които са дали съгласие, обясни екипът, участвал в експлантацията.

Въпреки че човекът не е декларирал отказ, законодателството ни е такова, че информираното съгласие не е достатъчно. Според медиците това е една от пречките да се увеличи броят на трансплантациите, въпреки че в момента в страната 1 100 души чакат донорска ситуация. Както и по-добра информираност.

Д-р Красимир Теодосиев, анестезиолог в УМБАЛ "Канев": Да се въведе задължително здравно образование в училище. Ние искаме да променим мнението на хората.

Хората не трябва да се притесняват, че близките им могат да станат жертва на черно донорство.

Лидия Стефанова, началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в УМБАЛ "Канев": Вземайки орган от един човек, за да се присади, да се трансплантира на друг, трябва да се направят куп биологични проби, които да докажат, че съответния реципиент е съвместим.

Има протокол, който стриктно се спазва, категорични са русенските медици. По думите им, изискванията, поставени от Българската православна църква, са част от него, включително и за независима комисия.

Лидия Стефанова, началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение": Аз подозирам мозъчна смърт, но има други хора, комисия от рентгенолози, невролози, задължително анестезиолог, интензивисти, които на базата на образната диагностика доказват, че главният мозък няма кръвообращение.

За 8 години в русенската болница шест души са отказали техните близки да станат донори на органи и да помогнат на друг човек да живее. Затова, според русенските медици, спешно системата трябва да се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия
ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия
Млад ентусиаст тръгна на поход в Пирин без храна и вода
Млад ентусиаст тръгна на поход в Пирин без храна и вода