НОВИНИ

Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест

Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест с искане за по-високи заплати. Те настояват стартовото им възнаграждение да бъде от две до три минимални работни заплати, както и регулиране на работното им време. Вижте повече от прякото включване на репортера Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:16, 01.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Със сини ленти, символ на недоволството им, медицинските сестри се събраха пред сградата на министерството. 20 града са изявили желание да участват днес в протеста. Синдикатите обаче още вчера заявиха, че не го подкрепят.

Вчера Асоциацията на професионалистите по здравни грижи също се разграничиха, но днес техни представители са тук.

Нели Расиска, протестираща: Нямаше ясен отговор дали ще бъде еднократна помощ, така да се изразя, или ще бъде фиксирано увеличение на щатната работна заплата. Това е нещо, което трябва да бъде уточнено. Има много голяма разлика в заплащането на здравните специалисти в детски ясли, детски градини и болници, тъй като 1 сестра взема 650-670 лв. заплата, която е брутна, с данъците става 500 лв. Моето искане е да се увеличат заплатите не с еднократна помощ, а да бъдат фиксирани 900 лв. като начална стартова заплата за всички здравни специалисти. Има още много искания, могат да ги видят в нашата декларация като връщане на здравните стандарти, не може 3 сестри да вършат работа на 5 и да искаме качествено здравеопазване.

Протестиращите уверяват, че протестите ще продължат, ако все пак не бъдат изпълнени исканията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Марков посъветва премиера да си почива
Георги Марков посъветва премиера да си почива
Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО
Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО