COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Медицинските специалисти в Стара Загора искат достойно заплащане

В Стара Загора - специалистите по медицински грижи от Университетската многопрофилна болница излязоха отново на протест. Те настояват за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

от Десислава Петкова
20:00, 11.06.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества. .Протестиращите ,бяха категорични ,че ако не се вземат мерки има опасност болниците да останат без медицински работници.

Колежките просто изнемогват, по една на ден дневна, една е нощна, една е след нощна. Има болни, има отпуски - трябва да се вземат. Просто е невъзможно да се работи, ние просто си отиваме.
Искаме една единна стартова заплата за медицинска сестра в България. А от там вече може да се надгражда, защото има тежки отделения, има реанимации, но да бъде регламентирано медицинска сестра - професия в България.

Според омбудсмана Мая Манолова това не е протест само на медицинските сестри, а е преди всичко и заради пациентите и лекарите и цялата здравна система. Тя подчерта, че нито едно от обещанията, дадени от Министерството на здравеопазването, не е изпълнено.

Мая Манолова - национален омбудсман: Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицински специалист, реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 до 80 лева. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването.Това е лъжа и това е отказ от реформи, отказ да се решават проблемите в здравната система, защото сега там е добре организиран хаос, от който парите изтичат.
;

По-късно в свое обръщение министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че не приема спекулациите на Мая Манолова за възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат". Той упрекна обмудсмана в създаването на хаос в системата.

Ананиев подчертава, че болниците са търговски дружества и той като министър, няма как, да увеличава заплатите на персонала в лечебните заведения.

Средствата, отпуснати с министерско постановление както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще стигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения се казва още в обръщението на здравния министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
Общи послания за бъдеще отправиха посланици от 20 държави от Пловдив
Общи послания за бъдеще отправиха посланици от 20 държави от Пловдив