COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Медицинският университет в Пловдив с първия у нас 3D биопринтер

Първият в страната 3D биопринтер заработи в Катедрата по медицинска биология на медицинския университет в Пловдив. Работата на учените в областта на онкологията е сред основните мотиви за закупуването на шведския апарат. Иновативната технология ще помогне в изпитанията на тъкани и клетки, а и в разработването на нови лекарства в областта на онкологията.

от Николай Райшинов
08:52, 16.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

3D биопринтирането е нова технология, изключително надеждна за развитието на регенеративната и на експерименталната медицина. При тестовете на тъкани и дори цели човешки органи се използват специални биомастила, които съдържат живи клетки.

Проф. д-р Виктория Сарафян, ръководител на катедрата по медицинска биология в МУ - Пловдив: Научният проект цели принтирането на индивидуални тумори от всеки пациент, така че върху тях да могат да бъдат тествани различни лекарства. Имаме пациентски проби от няколко оперирани пациенти. Клетки, които първоначално отглеждаме и в последствие вече ще преминем към истинската технология на биопринтиране.

Според учените новият метод е перспективен и безопасен за определяне на специфично лечение за всеки конкретен пациент.

Преди да започне първите тестове асистент Йордан Сбирков е преминал обучение в голяма биотехнологична компания във Франция.

Йордан Сбирков, асистент в Катедрата по медицинска биология: Съвсем скоро започваме с първите тестове. Първоначалните месеци ще са основно свързани с валидизиране на методологията, на това, което принтираме. След това вече евентуално ще мислим за открития, публикации и други проекти.

Подкрепа на учените с материали и консумативи, ще оказва международна фармацевтична компания с огромен опит в областта на онкологията.

Проф. д-р Виктория Сарафян, ръководител на катедрата по медицинска биология в МУ - Пловдив: Ще направим демонстрации и с нашите студенти, които имат удоволствието първи в страната да слушат курс по регенеративна, персонализирана и молекулна медицина вече трета поредна година. А тази година разширяваме модула и с 3D биопринтиране.

В бъдеще методът ще позволи и изпитание на козметични продукти. Технологията намира приложение и при трансплантации.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска