НОВИНИ

Медведев: „Росатом“ ще се включи в избора на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, днес се срещна в Москва с руския премиер Дмитрий Медведев. Общото послание след разговора беше, че двете страни са оптимисти за развитието на двустранните отношения. Медведев приветства работата на страната ни по енергийни проекти. За първи път днес български парламентарен шеф направи изказване в Съвета на федерацията. Подробностите от специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
14:38, 26.06.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Енергийните проекти - Турски поток, газовият хъб Балкан и ядрената енергетика и днес бяха във фокуса на вниманието. И отново беше потвърдено, че България води политика за гарантиране на енергийната сигурност в Европа.

Руският премиер приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона. Медведев изрази задоволство, че страната ни ще участва в реализацията на разклонението на „Турски поток“ и в транзита на газ.

А председателят на българския парламент гарантира, че българската страна полага необходимите усилия за изпълнение на проекта и че той се изгражда по всички европейски правила. Медведев потвърди също, че „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

В изказването си в Съвета на федерацията, Караянчева отчете голям потенциал в отношенията на двете страни в енергетиката. Както и че България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото законодателство и е икономически обоснован.

Цвета Караянчева- председател на Народното събрание - Подкрепяме възможността за преминаване на разклонение на „Турски поток" през нашата територия в контекста на създаването на регионалния газов хъб „Балкан", посредством което ще се постигнат реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени.

Цвета Караянчева посочи, че сътрудничеството в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно и отговорно обсъждане. Тя отбеляза също, че отношенията между България и Русия се развиват в сложен свят на кризи, миграция, тероризъм, и трудно напасване на интереси в международен план.

Цвета Караянчева: В диалога с Русия, България се ръководи от своите национални интереси и общата политика на държавите-членки на Евросъюза и НАТО.

Българските депутати подчертаха значението на Русия като външноикономически партньор на България. Отношенията между България и Русия са с дълбоки корени и силен емоционален заряд, а връхната им точка е Освобождението, каза пред Съвета на федерацията българският парламентарен шеф. И изтъкна благодарността на страната ни към Русия.

Делегацията днес разговаря и с председателя на Държавната Дума Вячеслав Володин. Беше подписан и меморандум за сътрудничество между парламентите на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават присъдата на шофьора, убил балетист на пешеходна пътека
Увеличават присъдата на шофьора, убил балетист на пешеходна пътека
Временно спряха системата за прием в детските градини и училищата в Стара Загора
Временно спряха системата за прием в детските градини и училищата в Стара Загора