НОВИНИ

Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок за просветен министър

Вицепремиерът Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок за министър на образованието на мястото на Тодор Танев, чиято остава поиска вчера премиерът Бойко Борисов. Съобщението направи Найден Зеленогорски веднага след края на Изпълнителния съвет на Реформаторите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:05, 29.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

2 часа и половина реформаторите обсъждаха една единствена кандидатура - тази на вицепремиера Меглена Кунева. По-рано днес от блока разговаряха и с премиера Борисов. Премиерът е поискал реформаторите сами да определят новия министър на образованието, за да не се налага той да решава това. След заседанието в синята централа, Кунева беше лаконична за номинирането й.

Меглена Кунева - вицепремиер: "Искам да благодаря на колегите, че бяха единни в мнението си и з амен това е доказателство за желанието на РБ да предлагат решения, когато има нужда от такива. От там нататък разбира се ще се извървят и следващи стъпки, но аз ви предлагам да приключим до тук."

Реформаторите смятат, че номинацията на Кунева ще направи блока още по-силен.

- Смятате ли, че тя е подходяща за поста?


Найден Зеленогорски - съпредседател на РБ: "Аз мисля, че г-жа Кунева се справи по един безупречен начин, освен това ние ще предложим цял екип."
Божидар Лукарски - министър на икономиката: - Г-н Лукарски, според вас кандидатурата на Меглена Кунева подходяща ли е, ще се справи ли с поста? - Да...

След срещата стана ясно, че реформаторите са номинирали Меглена Кунева единодушно, но не съвсем. Без ДСБ и без гражданската квота.

Найден Зеленогорски - съпредседател на РБ: "Специално искам да отбележа коректната позиция на колегите от ДСБ, които не участваха в гласуването, защото знаете, че те са изразили опозиционно поведение и в този смисъл беше абсолютно нелогично да коментират номинация за министър в правителството."
Гражданският съвет предстои да реши дали да подкрепи Кунева.



Гроздан Караджов - депутат от Реформаторския блок: "Ще имаме събиране в понеделник на гражданите."
Следващата седмица ще стане ясно колко от депутатите от Реформаторския блок ще подкрепят Кунева. Както и какви гласове ще събере от останалите формации, които стоят зад кабинета. Вицепремиерът Румяна Бъчварова днес определи като приемлива тази кандидатура.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват гръцкото консулство в Пловдив
Закриват гръцкото консулство в Пловдив
Незаконна сеч в Западен парк
Незаконна сеч в Западен парк