НОВИНИ

Меглена Кунева: РБ няма да се опитват да съставят правителство на този етап

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката в оставка, заяви в студиото на "Още от деня", че Реформаторския блок няма да се опиват да съставят правителство, а и не биха подкрепили никого. Те вярват, че президента ще намери решение и са готови да го изслушат на утрешната консултация

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 21.11.2016
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Тя не съжалява за предсрочното оттегляне на правителството и нищо няма да и липсва. Според нея Министерството е свършило добре работата си по отношение на образованието.

Меглена Кунева: "Аз застъпих през февруари. Да, много неща могат още да се свършат в рамките на един 4 годишен мандат. Но аз ще направя и един много ясен график какво има да се прави месец по месец, защото имаме нов закон за предучилищното и училищното образование. Около него има много философия и подкрепящи елементи, които трябва да го направят жизнеспособен. Министерството свърши голяма част от работата. Освен това трябва да се изграждат обществените съвети, не да стоим и да гледаме отстрани на училището и да казваме този учебник не ни харесва. Обществения съвет и родителите могат да кажат какво мислят за учебниците, за преподаването за директорите. Това мобилизиране на нацията е изключително важно."

Тя ще следи с голямо внимание какво ще стане с учителските заплати.

Кунева коментира и утрешната среща с Росен Плевнелиев:

Меглена Кунева: "Възможно е да има предсрочни избори, но никак не е желателно. България от 1989 година досега има три правителства, които са изкарали пълен мандат. В Германия от Втората световна война има две правителства с предсрочно прекратяване на мандата. Всяка страна, която може да каже, че е устойчива и да направи устойчива политика, вдига рейтинга си в световен мащаб. Ще чуем президента. Той е разумен, спокоен и мисля, че е човек който иска да намери решение.

Позицията на РБ относно съставяне на правителство или подкрепяне на такова е ясно.

Меглена Кунева: "В рамките на това народно събрание, колкото и да ми се иска да видя устойчивост, при положение, че ГЕРБ казва, че няма да участва в правителство и няма да подкрепи правителство, за мен това е много нестабилна конструкция. Това е една много сериозна причина от РБ да не се опитваме изобщо да правим тази крачка. Когато първата политическа сила казва "не искам", тогава не е достатъчно стабилно нито правителството нито възможностите да се взимат решения."

За евентуалното съставяне на експертен кабинет с Красимир Каракачанов начело тя каза:

"Нека да видим дали наистина има такава хипотеза. От РБ не бихме участвали в такава форма."

Тя коментира и проекта за промяна на Изборния кодекс, внесен от Мая Манолова.

Меглена Кунева: "Когато си бил много активно свързан с политическа сила, както е госпожа Манолова и си станал омбудсман, трябва да оставиш гражданите да говорят. Всеки може да направи такъв проект, не знам защо трябва да бъде предвождан."

Кунева сподели, че след обсъждане и в РБ, и в ДГБ, е взето решение да не се подкрепя промяната от пропорционална в мажоритарна система.

Меглена Кунева: "Системата не става по-отговорна, ако е мажоритарен избора. Няма как да поправиш грешката си."

Кунева пожела успех на експедицията в Антарктида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите срещу Тръмп не подминаха и сцената на Американските музикални награди
Реакциите срещу Тръмп не подминаха и сцената на Американските музикални награди
Петокласници пресъздадоха Слънчевата система
Петокласници пресъздадоха Слънчевата система