НОВИНИ

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръстът на средната заплата ще се запазят

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 13.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти. Това ще стане възможно с увеличаването на дела на икономиката с висока добавена стойност.

Председателят на Бюджетната комисия обясни, че инвестициите, които се правят в момента са в производството и те ще донесат устойчивост на икономиката и ръст на БВП.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в Народното събрание: Ишлемеджийската икономика си отива. Ще я замести истинска икономика на реалния сектор.

Стоянова коментира като добра новина доклада на Европейския парламент, който предлага увеличаване с 4 млрд. лв. на средствата за България през следващия бюджетен период, както и намаляване на националното съфинансиране от 30 на 15 процента. Според нея това ще позволи на повече общини да кандидатстват по европроекти след 2020 г.

Тя поясни, че недоволството, изразено от БСП, че общините, управлявани от кметове на ГЕРБ получават с предимство държавно финансиране, е неоснователно, тъй като в общините, управлявани от ГЕРБ живеят над 5,5 млн. българи, докато в тези на БСП - под 1 млн.

Председателят на Бюджетната комисия коментира съобщението, че пари от Венецуела са изпратени по сметка на българска банка, като посочи, че разследването още не приключило и е възможно да се окаже, че банковата ни система е реагирала правилно и че не става дума за пране на пари.

Стоянова увери, че всички европейски правила в борбата с прането на пари са транспонирани в българското законодателство, което позволява да се идентифицират рискови транзакции.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в Народното събрание: Важно е правилата правилно да се прилагат и финансовите и нефинансовите институции да имат отговорност за това.

До 15 февруари всички финансови и нефинансови и институции, които са част от законодателството, трябва да представят планове за обучение на персонала си за идентифициране на характера на сумите, с които работят.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков и Стефан Тафров за паричните преводи от Венецуела и казуса Гебрев
Румен Петков и Стефан Тафров за паричните преводи от Венецуела и казуса "Гебрев"
Валери Симеонов: Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави
Валери Симеонов: Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави