НОВИНИ

Менда Стоянова: Ясно е кой фалира КТБ - г-н Василев и ръководството на банката

Цветан Василев дължи много отговори не само на българската съдебна реформа, а и на всички нас и е добре да има възможност да ги даде, коментира Менда Стоянова в "Денят започва". Ясно е кой фалира КТБ, каза тя.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 17.03.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси: Ясно е кой фалира КТБ - това е г-н Василев и ръководството на банката. Това, което каза той - политическа атака и т.н. всичко това може да се интерпретира, че се е случило или е било причина, но ако изобщо е имало такова нещо, това е било повод в този момент банката да избухне. От доклада на парламентарната комисия виждаме, че рано или късно банката е трябвало да фалира. Василев говори за повода, за момента, в който е влязла прокуратурата, че са иззети документи. Това е на повърхността, това е поводът, но когато влезете вътре в документите ще видите, че банката е управлявана като пирамида. Високи лихви, привличане на депозити, с тези депозити са раздавани кредити, които за съжаление са инвестирани половината и повечето от тях в непечеливш бизнес. За да не бъдат категоризирани като лошо кредити, са давани нови кредити на други фирми, които да служат за източник за погасяване на предните. Това е пирамида и тя рано или късно щеше да рухне. Най-лошо за мен е, че голяма част от парите са инвестирани в непечеливши проекти, те са изхарчени и никога няма да бъдат върнати.

Стоянова обясни и че тегленето на нов външен дълг от 2 милиарда евро се налага заради поредната година на дефицит в бюджета на България и обясни защо това е необходим:

Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси: Теглим заем защото 8-ма година сме на дефицит, харчим повече от колкото събираме... но едновременно искаме повече пари за здравеопазване, сигурност... и това е 8 година. Т.е. този дефицит се налага да се финансира от дълг. Голяма част от този дълг рефинансира и стари дългове, чиито падежи са сега и следващата година, т.е. ние трябва да започнем да бъдем на излишък, за да почнем да погасяваме старите си дългове, а не да ги рефинансираме с нови. Има обаче и положителна новина - че заявките за тези 2 млрд евро, бяха за по вече - 3 и 8 млрд евро.. има голям интерес, има доверие към финансовата стабилност на България, ниската лихва, която се постигна е рекордна, отново потвърждава това доверие.


Вижте цялото интервю в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рапространиха видеозапис с японски пленник на Ал Кайда
Рапространиха видеозапис с японски пленник на "Ал Кайда"
Отмениха дебат заради бойкот от Доналд Тръмп
Отмениха дебат заради бойкот от Доналд Тръмп